Το Ισραήλ “βλέπει” την Αίγυπτο ως τη βάση για την εξαγωγή του φυσικού του αερίου στην Ευρώπη

File photo: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett. EPA, AMIR COHEN, POOL




Το πρακτορείο Bloomberg με τίτλο Israel Envoy Says Country Seeks to Add Capacity for EU Gas Sales μεταδίδει ότι το Ισραήλ προτείνει τη δημιουργία ικανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε νέο ενδιαφέρον για προμήθειες από τη Μεσόγειο.

Την πρόταση έκανε ο Jonathan Miller, ειδικός απεσταλμένος για την ενέργεια στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα, για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές ενεργειακές προκλήσεις», είπε ο Miller. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα φτάσει αυτό το αέριο στην Ευρώπη και αυτή παραμένει μία από τις προκλήσεις».

Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη κίνηση του Ισραήλ να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) πιθανότατα θα βασίζεται στη συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να προσθέσει σημαντική χωρητικότητα τερματικού σταθμού LNG στην πολυπληθή ακτογραμμή του, είπε ο Miller, προσθέτοντας ότι η χώρα «μίλησε με τους Αιγύπτιους εταίρους μας για τη δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου για πώληση LNG στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρχηγοί κρατών-μελών έχουν έρθει σε επαφή με το Ισραήλ για πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, είπε ο Miller, σημειώνοντας ότι τα σχέδια θα είναι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Βραχυπρόθεσμα, αυτά δεν είναι μεγάλα μεγέθη, διότι πρέπει να βασιστούμε στις υπάρχουσες υποδομές, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους εταίρους να στραφούν σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για το πώς θα φτάσουμε στην ευρωπαϊκή αγορά».

Η ανακάλυψη την τελευταία δεκαετία μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλουτιστούν, ενώ οι εξαγωγές τους μέσω Ελλάδας και Ιταλίας θα βοηθούσαν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Οι μακροπρόθεσμες λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, τον EastMed, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη φάση αξιολόγησης σκοπιμότητας. Ωστόσο, ο αγωγός EastMed θα πρέπει προς το παρόν να θεωρείται «περισσότερο ως έννοια (concept)» διεθνούς συνεργασίας παρά ως συγκεκριμένη λύση, είπε ο Miller.

«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που είναι πιο γρήγορες και οικονομικά βιώσιμες», είπε ο ίδιος.

Η μελλοντική συνεργασία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο LNG, στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Αιγύπτου και στην κατασκευή φθηνότερων αγωγών από το Ισραήλ εκτός από μελλοντικές εγκαταστάσεις LNG και πλωτές πλατφόρμες LNG, είπε. Το Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο, ή CNG, μπορεί επίσης να είναι βιώσιμο «αν η τιμή είναι σωστή».

«Τα μακροπρόθεσμα έργα είναι δύσκολο να υπολογιστούν – προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος – αφού δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα παραμείνει η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου σε αυτό το επίπεδο».

Η Γερμανία ζητά νέες κυρώσεις για την Ρωσία αλλά απορρίπτει ενεργειακό εμπάργκο: Aπεξάρτηση σε άνθρακα και πετρέλαιο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: