Τέσσερα kill για τον «Balthazar»: Tο παραλήρημα με υπερπτήσεις των Τούρκων και το κυνήγι των F-16 από την Σκύρο…

Σχηματισμός Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας κατά τη διάρκεια περιπολίας στο Αιγαίο. Πηγή: Hellas Journal




Τέσσερις σκληρές αερομαχίες στον ουρανό του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τέσσερα ακόμη «kill» από τα «γεράκια» που υπερασπίζονται τον Ελληνικό ουρανό. Τέσσερις κλειστές αερομαχίες για τον δικό τους Γιώργη…

Αυτή ήταν η απάντηση των αεροπόρων που σε μια φορτισμένη μέρα, όχι μόνο έδειξαν επαγγελματισμό και αφοσίωση στο καθήκον αλλά κυνήγησαν μέχρι εκδιώξεως από το Ελληνικό FIR τους εναέριους εισβολείς.

Και αυτή την μέρα δεν είναι καθόλου παράλογο οι αεροπόροι που είναι στα readiness να περίμεναν πως οι «γείτονες», απόλυτα στηριζόμενοι στα νέα θεμέλια καλής γειτονίας θα προκαλούσαν.

Ωστόσο οι φρουροί του Αιγαίου όπως κάθε μέρα είναι εκεί, δεν ξεχνούν και απαντούν…

  • Η Σκύρος, αυτή τη φορά με F-16, ήταν που απογειώθηκε πρώτη κι όχι μια φορά για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών…Αλλά τις αερομαχίες τα «γεράκια» των readiness, τις μοιράστηκαν με συναδέλφους τους που απογειώθηκαν από μητρική βάση. Οι αερομαχίες αυτές είναι ο φόρος τιμής που καταθέτουν τα «γεράκια»…

Πατέρας δυο παιδιών, μόλις 34 ετών, αναχαιτιστής της 331 Μοίρας «Θησέας». Επέστρεφε από αναχαίτιση στο βόρειο Αιγαίο, όταν Βορειοανατολικά της Σκύρου, τα νερά του Αρχιπελάγους τον έστειλαν ψηλά, για πάντα.

Ήταν 12/04/2018, τέσσερα χρόνια πριν, όταν ο Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος με το Mirage 2000-5 δεν χωρίστηκαν ποτέ.

Οι συνάδελφοί του από την 331 Μοίρα «Θησέας», που πετούσαν φτερό με φτερό με τον δικό τους Γιώργο, έχουν αφήσει από την 3η Απριλίου του 2021 στο διαδίκτυο ίσως το πιο συμβολικό οπτικό υλικό για τον «Balthazar».

  • Τέσσερα χρόνια μετά, αυτή η μέρα «σιωπηρά» τιμάται από το σύνολο της Πολεμικής Αεροπορίας. Και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του πολιτικού προϊσταμένου δεν ξέχασε. Σημειώνει στο μήνυμά του πως «κανείς δεν θρηνεί, αφού ο Σμηναγός Μπαλταδώρος ταυτίστηκε με τα ιδανικά της πατρίδας».

Τέσσερα χρόνια μετά οι Τούρκοι, προκλητικά αυτή την μέρα, κινήθηκαν στις ίδιες περιοχές, που τότε είχε λάβει εντολή ο «Balthazar» με το εναέριο ζευγάρι του να φτάσει, ν’ αναχαιτίσει κι αν χρειαστεί να εμπλακεί με τα τουρκικά F-16.

 

Η «παραφωνία» του ΝΑΤΟ…

Τέσσερα χρόνια μετά οι Τούρκοι με προφανή πρόθεση δεν θέλησαν, ούτε καν ως αεροπόροι, να σεβαστούν τον συνάδελφό τους, μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο παρεμπίπτοντος εκθειάζει την τουρκική πολεμική αεροπορία για την προσφορά της στη ασφάλεια της Συμμαχίας. Και το ΝΑΤΟ βρήκε αυτή την μέρα να «τιτιβίσει»…

Άλλωστε και οι δηλώσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις ΗΠΑ για τα νέα τουρκικά F-16 και την πιθανή αποδέσμευσή τους, περίπου τα ίδια λένε. Αλλά όσοι τις κάνουν αυτές τις δηλώσεις, προφανώς δεν θέλουν να βλέπουν τον «σκόπελο» του Κογκρέσου, διότι εκεί είναι ο τελευταίος λόγος και μάλιστα σ’ ένα το κλίμα που είναι έντονα αντιτουρκικό.

Οι Νατοϊκές παρωπίδες μάλιστα δεν αφήνουν κανέναν στη Συμμαχία να δει την αλήθεια που βιώνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με την κατά συρροή άρνηση της Τουρκίας να μην καταθέτει σχέδιο πτήσης, αλλά και τις ευθείες πράξεις αμφισβήτησης Εθνικού εδάφους, μέσω των υπερπτήσεων.

43 υπερπτήσεις 2022…

Πάντως από την Δευτέρα οι προθέσεις για ένα νέο μπαράζ προκλήσεων είχαν φανεί για τα καλά στον ουρανό του Αρχιπελάγους. Έξι υπερπτήσεις την Δευτέρα πάνω από κατοικημένα νησιά, όπως οι Λειψοί, οι Αρκιοί, οι Οινούσσες, η Παναγιά, το Φαρμακονήσι. 15 οι παραβιάσεις, 2 οι αερομαχίες. Και ήταν η πρώτη μέρα συγκέντρωσης των ναυτικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή της άσκησης με την αναθεωρητική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα».

Την ημέρα θυσίας του «Balthazar» είχαμε άλλες έξι υπερπτήσεις, με τους Τούρκους να δείχνουν την ίδια εμμονή που παρουσιάζουν και την ημέρα μνήμης και τιμής για το Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη. Κάθε χρόνο, την ίδια ώρα που χάθηκε ο ιπτάμενος της 343 Μοίρας «Αστέρι» και που τελείται στην Κάρπαθο επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που στήθηκε εκεί, οι Τούρκοι, συνήθως στα νότια, παραβιάζουν το FIR και Εθνικό Εναέριο Χώρο για να σπεύσουν ν’ αναχαιτίσουν τα Ελληνικά αεροσκάφη με τους ιπτάμενους επιφυλακής.

  • Την Τρίτη οι έξι υπερπτήσεις καταγράφουν ακόμη μια εμμονή της Άγκυρας, για τα νησιά των Οινουσσών και την Παναγιά. Μάλιστα η μια υπέρπτηση που έγινε στο νησί της Παναγιάς, στις 11 το πρωί της Τρίτης ήταν μόλις στα 500 μέτρα πάνω από το Ελληνικό νησιωτικό έδαφος, το οποίο φιλοξενεί στρατιωτική φρουρά. Ακραία πρόκληση αμφισβήτησης του Εθνικού εδάφους από τουρκικά F-16. 39 οι παραβιάσεις, 4 οι αερομαχίες…

Όλες οι υπερπτήσεις αυτές – πλην μιας- έγιναν στην ασφάλεια που προσφέρουν τα χιλιάδες πόδια πάνω από το έδαφος, τα οποία παράλληλα είναι και μια μεταγενέστερη δικαιολογία, τύπου «δεν είδα», όταν δηλαδή φτάνουν από το Ελληνικό ΥΠΕΞ τα διαβήματα…

Καταληκτικά ας κρατήσουμε και ένα ακόμη ποιοτικό στοιχείο μέσα από τα στατικά στοιχεία που διατηρούνται στο Ελληνικό Επιτελείο. Ότι το πρώτο 4μηνο του 2022 έχουν σημειωθεί ήδη 43 υπερπτήσεις, έναντι 48 τους 12 μήνες του 2021…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Διάπλατες οι συμμαχικές πύλες για το ΕΤΑ: Focus με SOF από 9 χώρες στην αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: