Τελεσίγραφο στους «μνηστήρες» των κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό: Αναδίπλωση για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ

Το ναυτικό επιτελείο φέρεται να μοιράζει ι τα 2 δις για τις κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ. Πηγή Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μέσα στον Απρίλιο φέρεται  πως καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που θέλουν τα 2 δις του Πολεμικού Ναυτικού να δώσουν την τελική προσφορά τους για τις κορβέτες και τον οπλισμό που θα φέρουν.

Εμμέσως πλην σαφώς οι Επιτελείς του ναυτικού, αυτό έχουν διαμηνύσει προς τους συνομιλητές τους, ώστε οι φάκελοι που αξιολογούνται με βάση τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού να είναι στα χέρια των Ναυάρχων εγκαίρως.

Στο ναυτικό Επιτελείο θέλουν όλα να έχουν ολοκληρωθεί από την δική τους πλευρά το πολύ έως τα τέλη του Μάη και οι εισηγήσεις των Ναυάρχων με τους φακέλους ολοκληρωμένους τότε να παραδίδονται στην πολιτική ηγεσία ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

  • Στο Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζουν, όπως εξηγούν πηγές από εκεί, πως μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουν επιλυθεί και ορισμένα νομικά θέματα που εκκρεμούν για τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και τον τοπικό Δήμο ο οποίος διεκδικεί ένα τμήμα αυτών.

Στους ενδιαφερόμενους έχει γίνει σαφές από το Πολεμικό Ναυτικό πως προαπαιτούμενο για να συνεχίσουν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, είναι οι κορβέτες- ακόμη και οι τέσσερις αν είναι εφικτό- να κατασκευαστούν στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπεύθυνοι του προγράμματος των κορβετών, ανά εταιρεία, προχωρούν σε αλλεπάλληλες συζητήσεις με το περιβάλλον του κου. Προκοπίου, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ακόμη και με τον ίδιο.

Οι Γάλλοι μάλιστα προσκάλεσαν στο Λοριάν στην έδρα της Naval Group την Ελληνική ναυπηγική εταιρεία ώστε να συζητηθούν εκτενώς λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την επένδυση που απαιτείται ώστε να υποστηριχτεί το «χτίσιμο» των κορβετών στην Ελλάδα.

Από τις 5 κορβέτες στις 4 και στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ

Πάντως σημαντική θεωρείται η αλλαγή πλεύσης του ναυτικού Επιτελείου να μοιράσει τα 2 δις για τις κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Αμέσως μετά τη συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@rra ξεκίνησε η ναυμαχία των κορβετών και ορισμένοι εκ των μνηστήρων ανέβαζαν τον αριθμό των νέων πλοίων στα πέντε αντί των τεσσάρων, με πρώτους τους Γάλλους.

Πηγές από το ναυτικό Επιτελείο σημείωναν πως αξίζει η προσπάθεια αυτή που γίνεται μέσω της διαπραγμάτευσης, ειδικά για εντελώς νέες μονάδες επιφανείας οι οποίες θα διατηρηθούν στον στόλο 35-40 χρόνια. Και ανάμεσα στα πέντε νέα πλοία και έναν εκσυγχρονισμό φρεγατών 30+ ετών ήταν σαφές πως η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του καινούριου παρά να γίνει μια επένδυση 15ετίας…

  • Οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις, οι οικονομοτεχνικές μελέτες, η απαραίτητη υψηλή οροφή πολεμικών πλοίων, ίσως κι άλλοι λόγοι, έχουν οδηγήσει το ναυτικό Επιτελείο στο ενδεχόμενο ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ να επιταχυνθεί και στα Γερμανικά σκαριά της δεκαετίας του 1990 να πέσουν περί τα 500 εκ. ευρώ.

«Υπάρχουν προτεινόμενες διαμορφώσεις και αντικατάσταση συστημάτων με νέα που μας ωθούν να δούμε με άλλο μάτι τον εκσυγχρονισμό αυτό και μάλιστα άλλες είναι οι τιμές για την αναβάθμιση δυο μονάδων και πολύ πιο οικονομικός όταν μιλάμε και για τα τέσσερα πλοία», σημειώνουν με νόημα Επιτελείς του ναυτικού.

Το βέβαιο, όπως όλα δείχνουν είναι πως τόσο οι κορβέτες, όσο και οι φρεγάτες θα περάσουν από τα Ελληνικά χέρια της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης γεγονός πως δίνει το πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας για οτιδήποτε απαιτηθεί στο μέλλον…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το «oui» των Γάλλων για την ένταξη των 36 Mirage 2000-9 των ΗΑΕ στον αεροπορικό στόλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: