Ψυχραιμία και εκπαίδευση έσωσαν αλεξιπτωτιστή των Ειδικών Δυνάμεων που κρεμάστηκε στον αέρα από C-130 [βίντεο]

Αλεξιπτωτιστής των Ειδικών Δυνάμεων κρεμάστηκε από C-130 Πηγή φωτογραφίας YouTube Hellas Journal




Το περιστατικό συνέβη στην ζώνη ρίψεως αλεξιπτωτιστών Τερσεφάνου στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου άλματος, με τη συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας που διέθεσε μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, για Έλληνες και Κυπρίους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.

Τι ακριβώς είχε γίνει; Κάποιο λάθος στη συσκευασία του αλεξιπτώτου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνδεθεί ο βρόγχος του αλεξιπτώτου με τον στατικό ιμάντα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγει “συρόμενος” ο αλεξιπτωτιστής, από την στιγμή που εγκατέλειψε το αεροσκάφος από την πλαϊνή πόρτα.

Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι τηρήθηκε η ψυχραιμία, λειτούργησε ο επαγγελματισμός τόσο των αλεξιπτωτιστών που ήταν αρχηγοί ρίψεως στο συγκεκριμένο άλμα κι έχουν τεράστια εμπειρία, με χιλιάδες άλματα στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως στην καριέρα τους. Αυτά ήταν το “κλειδί” της επιτυχίας και κατάφεραν με χειρουργικές κινήσεις να φέρουν στην άτρακτο του αεροσκάφους τον κρεμάμενο αλεξιπτωτιστή.

Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή του πληρώματος του C-130, τόσο των τεχνικών που είναι στο πίσω μέρος του αεροσκάφους μαζί με τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων, αλλά και των πιλότων, οι οποίοι έδιναν τις κατάλληλες κλήσεις στο αεροσκάφος, ώστε να μη συμβεί το παραμικρό στον αλεξιπτωτιστή (π.χ. ταλάντωση και χτύπημα στον κορμό του C-130) μέχρι να καταφέρουν οι συνάδελφοί του να τον φέρουν ξανά κοντά τους.
Λογικό ήταν ότι μόλις αυτό συνέβη, το άλμα ακυρώθηκε για να γίνει έλεγχος στα αλεξίπτωτα των στελεχών που θα έκαναν άλμα. Από τον έλεγχο έχουν βγει σαφή συμπεράσματα για τον τρόπο που είχαν συσκευαστεί τ’ αλεξίπτωτα αυτά ενώ τ’ αποτελέσματα έχουν προωθηθεί στην ηγεσία.

Στατιστικά αυτού του είδους το ατύχημα μπορεί να συμβεί 3-4 φορές τον χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και επειδή ακριβώς όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε η στρατιωτική ηγεσία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σκοπεύει να βραβεύσει τόσο τα έμπειρα στελέχη που λειτούργησαν με υποδειγματικό τρόπο και επανέφεραν τον αλεξιπτωτιστή στο αεροσκάφος, αλλά και τα μέλη του πληρώματος του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: