Πού είναι τα παιδιά μας; Ψάχνουν απεγνωσμένα τους αγνοούμενους της ναυαρχίδας Moskva * Σιγή από το Κρεμλίνο [videos]

File Photo: Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και φέρεται να δείχνει το πλήρωμα του Moskva μετά την βύθισή του.




Η Μόσχα επιμένει ότι όλα τα μέλη του πληρώματος της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Moskva, η οποία μετά από ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σεβαστούπολης, είναι εν ζωή. Πέραν αυτού, σιγή.

Ομως, είναι δεκάδες οι οικογένειες που παρά τον κίνδυνο σύλληψης και τιμωρίας προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν τί έχει συμβεί με τα παιδιά τους που ήταν μέλη του πληρώματος του ρωσικού καταδρομικού πλοίου.

Πολλοί απ’ αυτούς σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν με τις μαρτυρίες τους να φτάνουν και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Daily Mail καθώς και η αγγλόφωνη Moscow Times, δημοσιεύουν σήμερα μαρτυρίες γονέων μελών του πληρώματος που αναζητούν τα παιδιά τους σε νοσοκομεία ή επιχειρώντας ματαίως να λάβουν ενημέρωση από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Moskva συνήθως έχει πλήρωμα γύρω στα 510 άτομα.

Σημειώνεται ότι χθες κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να απεικονίζονται οι τελευταίες στιγμές πριν το Moskva βυθιστεί τυλιγμένο στις φλόγες και τους καπνούς. Η Ουκρανία δεν επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εικόνων. Παράλληλα, το Κρεμλίνο είχε προ ημερών δημοσιεύσει βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι είναι παραταγμένο το διασωθέν πλήρωμα του σκάφους. Ωστόσο, η αυθεντικότητα του βίντεο αμφισβητείται. Σχολιαστές κάνουν λόγο για κακομονταρισμένο βίντεο στο οποίο ακόμη και οι καιρικές συνθήκες και οι φυλλωσιές των δένδρων αποδεικνύουν πως είναι από άλλη εποχή….

Η Ιρίνα Σκρέμπετς, ο γιος της οποίας ο Έγκορ ήταν μάγειρας στο σκάφος, διηγήθηκε ότι έψαχνε σε θαλάμους νοσοκομείων γεμάτους με ναύτες με σοβαρά εγκαύματα. Είπε: «Κοίταξα κάθε καμένο παιδί. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο δύσκολο ήταν, αλλά δεν μπορούσα να βρω το δικό μου.

«Υπήρχαν μόνο 200 άτομα [στο νοσοκομείο] και πάνω από 500 στο πλοίο. Πού ήταν οι άλλοι; Ρώτησα έναν διοικητή του πολεμικού ναυτικού για πληροφορίες, αλλά μου είπε, “Δεν θα σας πω τίποτα”, γράφει η Daily Mail.

Ο πατέρας του Έγκορ Ντμίτρι είπε ότι ο γιος του ήταν νεοσύλλεκτος που δεν έπρεπε να είχε σταλεί σε εμπόλεμη ζώνη και ορκίστηκε να αφιερώσει τη ζωή του για να ανακαλύψει τι συνέβη.

Είπε: «Ο διοικητής του καταδρομικού και ο αναπληρωτής του σταμάτησαν να επικοινωνούν μετά τις προσπάθειές μου να διευκρινίσω τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Τους ρώτησα ευθέως, «Γιατί εσείς οι αξιωματικοί είστε ζωντανοί και ο νεοσύλλεκτος γιος μου πέθανε;» Παρακαλώ όλους όσοι δεν φοβούνται, δεν αδιαφορούν, να διαδώσουν αυτήν την έκκλησή μου.

«Ένας άνθρωπος που έχασε το γιό του με τέτοιο βδελυρό  τρόπο δεν φοβάται τίποτα».

Η μητέρα ενός άλλου ναύτη είπε ότι πολλά μέλη του πληρώματος καταγράφηκαν ως αγνοούμενα, και όχι ως νεκρά, για να μη χρεωθεί το Κρεμλίνο την απώλεια τόσο μεγάλου αριθμού θυμάτων.

Είπε: «Υπάρχουν νεκροί, υπάρχουν τραυματίες, υπάρχουν αγνοούμενοι. Ο γιος μου έκλαιγε όταν με πήρε τηλέφωνο για να πει αυτό που είδε. Ήταν τρομακτικό. Προφανώς δεν κατάφεραν όλοι να ζήσουν. Πολλοί έχουν χάσει τα άκρα τους ».

Ένας κορυφαίος Ρώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής έθεσε επίσης ερωτήματα για τη Μόσχα καταθέτοντας live την οργή του.  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του, ο Vladimir Solovyov είπε: «Εξηγήστε μου πώς καταφέρατε να το χάσετε [το πλοίο]. Γιατί δεν λειτουργούσαν οι πυροσβεστήρες σας; Το πλοίο κάηκε από μέσα προς τα έξω ».

«Είμαι έξαλλος για το τι συνέβη στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τη Μόσχα», είπε ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, που του επιβλήθηκε κυρώσεις για τις σχέσεις του με τον Πούτιν.

«Είμαι απλά έξαλλος».

«Και ναι, λέμε ότι ήταν αρκετά παλιό και πέρα σε από επισκευές και, ναι, αυτή η σειρά πλοίων έχει τρωτά σημεία.

«Το καταλαβαίνω.,

‘Αλλά πείτε μου αυτό: πώς καταφέρατε να το χάσετε. Εξηγήστε μου, γιατί στο διάολο ήσασταν στη συγκεκριμένη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, εκείνη τη στιγμή;”

 

 

To βίντεο που κυκλοφόρησε χθες και φέρεται να δείχνει το Moskva να φλέγεται έτοιμο να βυθιστεί:

Με πληροφορίες από The GuardianDaily Mail, The Moscow Times, 

Νέο τελεσίγραφο των Ρώσων στους Ουκρανούς και ξένους υπερασπιστές του Azovstal: Να παραδοθούν μέχρι το μεσημέρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: