Πλήγμα μεγατόνων για τον Πούτιν: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil [videos]

File photo: Ο επί 29 χρόνια πρόεδρος της Lukoil με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Photo via Twitter@NEXTA_tv




Ο πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, Βαγκίντ Αλεκπέροφ, παραιτήθηκε, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Σημειώνεται πως η Lukoil είχε κάνει έκκληση στις αρχές Μαρτίου να σταματήσει η φονική επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

“Ο πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Lukoil, Β. Αλεκπέροφ, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας.

Η ανακοίνωση γίνεται μία εβδομάδα αφότου ο δισεκατομμυριούχος συμπεριελήφθη στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Ο Αλεκπέροφ ήταν στο τιμόνι της εταιρίας 29 χρόνια. Η Lukoil έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας του κόσμου, ενώ ο ίδιος ο παραιτηθείς πρόεδρος βάσει των στοιχείων του Forbes είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας.

Παρά τον ιστορικό ρόλο του στην εταιρεία, μέχρι τις 31 Μαρτίου, ο Αλεκπέροφ κατείχε μόλις το 3,12% των μετοχών της Lukoil και άλλο 5,43% των μετοχών της έμμεσα, μεταξύ άλλων μέσω οικογενειακών καταπιστευμάτων και αμοιβαίων κεφαλαίων, ανέφερε το Interfax .

Η Lukoil στις αρχές Μαρτίου έγινε η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία που ζήτησε την άμεση διακοπή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μια διπλωματική επίλυση αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο Αλεκπέροφ φέρεται να έχει υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες μέχρι στιγμής το 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes , η καθαρή του περιουσία το 2021 ήταν 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια και έκτοτε έχει συρρικνωθεί κατά 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Mε πληροφορίες από The Moscow Times/AFP 

Παραιτήθηκε δημοφιλής παρουσιαστής κουίζ στην ρωσική κρατική ΤV: Η ευθυμία μας είναι ανάρμοστη όταν πεθαίνει κόσμος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: