Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε τη λέξη γενοκτονία κατηγορώντας τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

US President Joe Biden (R), along with Vice President Kamala Harris (C-R), Deputy Attorney General Lisa Monaco (C-L) and Mia Tretta (L), who was a victim of gun violence, prepares to announce executive actions to crack down on so-called ‘ghost guns’ in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 11 April 2022. EPA, JIM LO SCALZO




Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδειξε σήμερα Τρίτη να κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διέπραξε γενοκτονία στην Ουκρανία. Πρόκειται μία κλιμάκωση της ρητορικής της κυβέρνησής του κ. Μπάιντεν για τη Ρωσία και τον ηγέτη της.

Ο κ Μπάιντεν έκανε την παρατήρηση αυτή στη διάρκεια συζήτησης για τις προσπάθειες που έγιναν πρόσφατα για την αντιμετώπιση των υψηλων τιμών του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου εκδίδοντας με εκτελεστικές εντολές για να μειώσω την τιμή και να αντιμετωπίσω την αύξηση των τιμών του Πούτιν», είπε στο ακροατήριο του, στο Μένλο της Αϊόβα.

«Ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός, η ικανότητά σας να γεμίσετε με βενζίνη (το αυτοκίνητο σας)… Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να εξαρτάται από το αν ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία», είπε ο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν χαρακτήρισε τις δολοφονίες των αμάχων «γενοκτονία», έναν όρο που χρησιμοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται λίγες μέρες αφότου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουκρανία, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους, και μια εβδομάδα αφότου η ανθρωπότητα είδε φρικτές εικόνες πτωμάτων αμάχων στους δρόμους στην πόλη Μπούτσα, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Ερωτηθείς την περασμένη Δευτέρα εάν οι δολοφονίες στην Μπούχα συνιστούσαν γενοκτονία, ο Μπάιντεν απάντησε: «Όχι, νομίζω ότι είναι έγκλημα πολέμου».

Την ίδια μέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κρίνει ότι λαμβάνει χώρα γενοκτονία στην Ουκρανία και είπε ότι θα υπάρξει μια διαδικασία πριν ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, έχουμε δει φρικαλεότητες, έχουμε δει εγκλήματα πολέμου. Δεν έχουμε δει ακόμη ένα επίπεδο συστηματικής στέρησης της ζωής του ουκρανικού λαού να ανέρχεται στο επίπεδο της γενοκτονίας», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους. «Αλλά, και πάλι, αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε».

Τα σχόλια του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Αϊόβα την Τρίτη αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή στον χαρακτηρισμό της κυβέρνησής του για τις φρικαλεότητες στην Ουκρανία.

Είναι πιθανό να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις με τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται ήδη στα ύψη εν μέσω της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας, που ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες.

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα The Hill

Άνευ προηγουμένου κατηγορώ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον της Τουρκίας: Απίστευτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: