Ο αχρείος Ερντογάν υπέκυψε στον βασιλιά: Παραπέμπει την υπόθεση Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία!

File Photo: Η Χατιτσέ Τσενγκίζ (Κ) μνηστή του δολοφονημένου Τζαμάλ Κασόγκι, ο CEO της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post (2-Α), ο νομπελίστας από την Υεμένη Ταουακόλ Καρμάν (Α) και άλλοι συμμετέχοντες σε τελετή δίπλα στην επιτύμβια στήλη στο πλαίσιο του ετήσιου μνημοσύνου του Κασόγκι, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, TOLGA BOZOGLU




Την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αναστείλει τη δίκη 26 Σαουδάραβων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, προκειμένου η υπόθεση να παραπεμφθεί στη Σαουδική Αραβία, προβάλλει το Associated Press, (Ayse Wieting, Suzan Fraser).

Όπως σημειώνεται, η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η παραπομπή της υπόθεσης στο βασίλειο θα οδηγούσε σε συγκάλυψη της δολοφονίας.

Έρχεται επίσης καθώς η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης, προσπαθεί να αποκαταστήσει την ταραγμένη σχέση της με τη Σαουδική Αραβία και μια σειρά από άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές ΜΜΕ, το Ριάντ είχε εξαρτήσει τη βελτίωση των σχέσεών του με την Τουρκία από την εγκατάλειψη της υπόθεσης Κασόγκι από την τουρκική δικαιοσύνη.

Επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Εισαγγελέας της υπόθεσης πρότεινε τελικά την παραπομπή της δίκης στο βασίλειο, ενώ ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε τη σύσταση, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η δίκη στην Τουρκία θα συνεχιστεί εάν το τουρκικό δικαστήριο δεν είναι ικανοποιημένο από την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας στη Σαουδική Αραβία.

Το δικαστήριο αποφάσισε να περατώσει τη δίκη επικαλούμενο τη «θετική γνώμη» του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η παραπομπή της υπόθεσης στο βασίλειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκάλυψη της δολοφονίας. Ενδεικτικά, η Emma Sinclair-Webb, διευθύντρια στην Τουρκία για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι το δικαστήριο είχε «σφραγίσει» μια πολιτική απόφαση που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία.

«Για το συμφέρον της realpolitik, η Τουρκία είναι έτοιμη να θυσιάσει τη δικαιοσύνη για ένα κραυγαλέο έγκλημα στο δικό της έδαφος», ανέφερε στο Associated Press. «(Η απόφαση) ανοίγει το δρόμο σε άλλες χώρες να διαπράξουν δολοφονίες σε τουρκικό έδαφος και να ξεφύγουν από αυτό», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Ayse Wieting, Suzan Fraser – Turkey suspends trial of Saudi suspects in Khashoggi killing

‘Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς είχαν ως ανθρώπινες ασπίδες’: Συνταρακτικό οδοιπoρικό του ΒΒC σε ουκρανικά χωριά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: