Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό Φινλανδίας: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) υποδέχεται την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sanna Marin (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Καταδικάζοντας εκ νέου της ρωσική εισβολή στην ανεξάρτητη Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με την Φινλανδή ομόλογο του Σάρα Μάριν στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το πρωτοφανές μπαράζ προκλήσεων στο οποίο επιδόθηκε με υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά χθες.

«Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για Ουκρανία και Μαριούπολη

“H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμοκατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα” σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει:

Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου».

 

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής διαβεβαιώνει η κυβέρνηση -Στο τέλος Μαίου θα έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος πληρωμής στη Gazprom

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: