Μέσα στον χαμό, ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας: Ελεύθερος ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Τρέβορ Ριντ [videos]

File photo: Αίσιο τέλος στην τριετή κράτηση του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ. Screenshot via YouTube




Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε σήμερα την απελευθέρωση του Αμερικανού Τρέβορ Ριντ που κρατείτο στην Ρωσία από το 2019 όταν είχε συλληφθεί.

«Ο Τρέβορ, ένας πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, που ήταν φυλακισμένος στην Ρωσία είναι ελεύθερος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα αντάλλαξε τον αμερικανό πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ, που κρατούνταν στις ρωσικές φυλακές, με τον ρώσο πολίτη Κονσταντίν Γιαροσένκο, ο οποίος εξέτιε ποινή 20ετούς κάθειρξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανταλλαγή των κρατουμένων έγινε σήμερα και υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η απελευθέρωση τερματίζει μια σχεδόν τριετή δοκιμασία για τον Ριντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση τον Ιούλιο του 2020 επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη «ζωή και την υγεία» των Ρώσων αστυνομικών σε έναν καυγά. Ο Ριντ και η οικογένειά του έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του.

“Η οικογένειά μας ζούσε έναν εφιάλτη. Σήμερα, οι προσευχές μας εισακούστηκαν και ο Τρέβορ επιστρέφει με ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε η οικογένεια του Ριντ σε δήλωση.

Η απελευθέρωση του Ριντ σήμανε την ταυτόχρονη απελευθέρωση του Ρώσου πολίτη Κονσταντίν Γιαροσένκο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο επίσημο κανάλι της στο Telegram.

Οι ανησυχίες για την υγεία του Ριντ είχαν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι  γονείς του να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα για να ευαισθητοποιήσουν την κυβέρνηση για την υπόθεση του γιου τους.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τους γονείς για να συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να επιστρέψει ο Ριντ στην πατρίδα.

 

Με πληροφορίες από Reuters/CNN 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: