Κρίσιμες οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν επανεκλογή του Μακρόν έναντι της Λεπέν

French President Emmanuel Macron awards Cecile Hernandez with the title of Officer in the National Order of Merit (Ordre National du Merite) during a ceremony to honor 28 French medal-winning athletes of the Beijing 2022 Winter Olympics and Paralympics at the Elysee Palace in Paris, France, 29 March 2022. EPA, FRANCOIS MORI POOL




Η οικονομική εφημερίδα LES ECHOS σημειώνει ότι δέκα μόλις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) και η Μαρί Λεπέν (Marine Le Pen) βρίσκονται σε θέση ισχύος όσον αφορά τις προθέσεις ψήφου, αναμένοντας μια επανάληψη αυτού που είχε συμβεί στις εκλογές του 2017.

Όμως αρκετές αβεβαιότητες γύρω από την ψήφο θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις προβλέψεις.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν επανεκλογή του Macron έναντι της Le Pen. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα κέρδιζε σήμερα με το 55% των ψήφων σύμφωνα με το βαρόμετρο OpinionWay-Kéa Partners για τη “Les Echos” και το Radio Classique και 52,5% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV, το “L’Express” και την SFR. «Είμαστε στο περιθώριο σφάλματος.

Μια δυνατή εκστρατεία μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», προειδοποιεί ο Bruno Jeanbart Μπρούνο, αντιπρόεδρος της OpinionWay.

Η υποτονική προεκλογική εκστρατεία, η απουσία debate μεταξύ των δώδεκα υποψηφίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζει να συνθλίβει τα πάντα και η προοπτική, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να έχουμε επανάληψη του ίδιου έργου στον δεύτερο γύρο όπως το 2017 (για πρώτη φορά από το 1981): όλα αυτά συνηγορούν υπέρ μιας μαζικής αποχής από τις εκλογές σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταρριφθεί το ποσοστό ρεκόρ του 2002 (28,4%).

Στις δημοσκοπήσεις, «οι μετακινήσεις είναι ισχυρότερες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, με περισσότερα σκαμπανεβάσματα», παρατηρεί ο Bernard Sananès, πρόεδρος του Ινστιτούτου Elabe.

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για το Cevipof, το Ίδρυμα Jean-Jaurès και τη «Le Monde», το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δεν είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν και από τα υπόλοιπα δύο τρίτα, το 37% δηλώνει ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη, γεγονός που φανερώνει μεγάλη εκλογική αστάθεια.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα LES ECHOS – “Présidentielle: ce qui peut encore faire mentir les sondages”

Οι δεξιοί ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ των συμμαχιών διαφορετικής γεωμετρίας επισημαίνει ρεπορτάζ στην LE FIGARO αναφερόμενο στα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Odoxa-Backbone Consulting για λογαριασμό της εφημερίδας.

Όντως, μια πλειοψηφία των Γάλλων δεξιών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ένωσης δυνάμεων με άλλα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες τους είναι δύσκολο να συμβιβαστούν και οι απόψεις τους διαφοροποιούνται ως προς το ζήτημα του κόμματος στο οποίο πρέπει να ενταχθούν.

Ένα 23% θέλει συμμαχία με την Rassemblement national, ένα 17% με την Reconquête! και τέλος, ένα 21% με τη La République en Marche. Ανησυχητικά αποτελέσματα για τη Valérie Pécresse. “Εάν δεν προκριθεί στον πρώτο γύρο και έρθει στην 5η θέση πίσω από τον Éric Zemmour, ο κίνδυνος μιας διάλυσης εκ των έσω για το κόμμα των LR είναι πραγματικός”, σημειώνει ο Gaël Sliman, πρόεδρος της Odoxa.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Gabriel Attal ότι οι Γάλλοι μπορούν να προσέλθουν στις εκλογές χωρίς φόβο στις 10 και 24 Απριλίου, παρά την αύξηση των κρουσμάτων covid-19. Aκόμη και οι Γάλλοι που είναι θετικοί στo Covid θα μπορούν να ψηφίσουν. Aυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκλογών.

ΠΗΓΗ: Présidentielle 2022: les Français positifs au Covid pourront aller voter, ΕΔΩ και ΕΔΩ

Τριγμούς στην μονοκρατορία του δολαρίου ως μέσου συναλλαγής “βλέπει” το ΔΝΤ: Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: