Κι όμως, είναι μεγάλο το κόστος της Τουρκίας, για την ουδέτερη στάση της στο Ουκρανικό: Άρθρο της Washington Post

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with athletes during an iftar dinner in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Υπό τον τίτλο Turkey’s Neutrality on Ukraine Is Coming at a High Price η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει άρθρο του Bobby Ghosh αρθρογράφου για θέματα εξωτερικής πολιτική του πρακτορείου Bloomberg.

Το άρθρο αναφέρεται αρχικά στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν δύο χώρες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής επιτυχία, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Αναφορικά με την Τουρκία, σημειώνεται ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η διατήρηση της προσεκτικά διαμορφωμένης ουδετερότητας της. Ο υπολογισμός του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στην αρχή της σύγκρουσης ήταν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη φιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) ως μοχλό σε σχέση με τη Δύση.

Το ΝΑΤΟ, υπολόγισε, θα ήθελε ταυτόχρονα να τον κρατήσει στο δυτικό στρατόπεδο και θα χαιρόταν να τον χρησιμοποιήσει για να επικοινωνεί με τον «αγαπημένο του φίλο» στη Μόσχα.

Θα μπορούσαν ακόμη και να συγχωρήσουν τις προηγούμενες παραβάσεις του, όπως η αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, που έχουν επιφέρει για την Τουρκία την καχυποψία εκ μέρους των συμμάχων της καθώς και τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Erdogan ήλπιζε επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, ότι η επιτυχής χρήση των τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία εναντίον των Ρώσων εισβολέων θα βοηθούσε να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι βρίσκονταν στο πλευρό των κακών αναφορικά με τη σύγκρουση. Έχει καλέσει ανοιχτά το ΝΑΤΟ να τερματίσει το εμπάργκο όπλων κατά της χώρας του.

Οι ΗΠΑ και τα άλλα μέλη της συμμαχίας δικαίως δεν δεσμεύθηκαν για κάτι τέτοιο, σημειώνεται στο άρθρο. Εάν ο Τούρκος ηγέτης θέλει τα προνόμια που προκύπτουν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τότε πρέπει να συμμορφώνεται με την κοινή θέση της συμμαχίας. Εάν δεν το κάνει, ο Erdogan θα βρεθεί περαιτέρω στο περιθώριο της συμμαχίας, καθώς η τουρκική Οικονομία βυθίζεται, τονίζει ο συντάκτης.  

Η άρνηση του Erdogan να συμμετάσχει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Μόσχας από την δυτική συμμαχία, καθίσταται πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί εν μέσω των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Και σε μια εποχή που ακόμη και η Ελβετία συντάσσεται με αυτές τις κυρώσεις, δεν είναι καλό για την Άγκυρα το γεγονός ότι οι ολιγάρχες φίλοι του Putin χρησιμοποιούν την Τουρκία για να παρκάρουν τα σούπερ γιοτ και τις βαλίτσες τους γεμάτες μετρητά, τονίζεται στο άρθρο.

Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνεται ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να αποτρέψουν το κόστος της σύγκρουσης στην Ουκρανία για την τουρκική Οικονομία.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν μια δεινή κατάσταση της τουρκικής Οικονομίας, όπως ο πληθωρισμός (61,1% για το Μάρτιο) και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από την S&P στις αρχές Απριλίου σε B+. Επίσης, παρόλο που ο Erdogan διστάζει ο ίδιος να θέσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι κυρώσεις που έχουν τεθεί από άλλα κράτη εμποδίζουν την πρόοδο μεγάλων ρωσικών έργων στην Τουρκία.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού από τη Rosatom, έργο ύψους 20 δις δολαρίων, με την κατασκευαστική εταιρεία να έχει δυσκολίες για την προμήθεια και μεταφορά σχετικού εξοπλισμού από άλλες χώρες.

Το άρθρο καταλήγει ότι καθώς οι πιθανότητες να πεισθεί ο Putin για άμεση ειρήνευση είναι μικρές έως ανύπαρκτες, ο Erdogan ίσως προσπαθήσει να στραφεί αλλού, αναφέροντας τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (Macron).

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Washington Post

Ντροπής πράγματα: Γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος προσελκύει τόσο πολύ το ενδιαφέρον -παρά την επίθεσή του στο Βόρειο Ιράκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: