Η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή: Διαπραγματεύσεις για το Αζοφστάλ και την τύχη των Ουκρανών στρατιωτών και των αμάχων της Μαριούπολης

Children who fled with their family from the Russian-occupied area in South Ukraine sit in a car after arriving at the evacuation point in Zaporizhzhia, Ukraine, 23 April 2022. Thousands of people who still remained trapped in Mariupol and others occupied by the Russian army areas in South Ukraine wait to be evacuated to Ukraine’s controlled area by buses and their own cars. EPA, ROMAN PILIPEY




Η Ουκρανία πρότεινε σήμερα να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στη σκιά του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Ολέξι Αρέστοβιτς.

Πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

Νωρίτερα, ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και τους περισσότερους από 1.000 πολίτες που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν σήμερα να καταλάβουν το Αζοφστάλ, μολονότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Facebook, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και διεξάγουν «επιθετικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Αζοφστάλ, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν πλήγματα και σε πολιτικές υποδομές.

Ο Σέρχι Βολίνα, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Μαριούπολη είπε, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στο YouTube, ότι η Ρωσία πλήττει το βιομηχανικό συγκρότημα από αέρος και με το πυροβολικό της.

«Έχουμε θύματα, η κατάσταση είναι κρίσιμη… Έχουμε πολλούς τραυματίες, (κάποιοι) πεθαίνουν, είναι μια δύσκολη (κατάσταση) όσον αφορά τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα… η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία», είπε ο Βολίνα, μιλώντας μέσα από το χαλυβουργείο.

Ο Κονσταντίν Ιβασένκο, ο οποίος έχει διοριστεί “δήμαρχος” της Μαριούπολης από τους Ρώσους, όμως δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία, διέψευσε ότι γίνονται μάχες στην πόλη. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις ουκρανικές ή τις ρωσικές δηλώσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Πούτιν είπε ότι η Μαριούπολη έχει «απελευθερωθεί» και ζήτησε δημοσίως από τον υπουργό Άμυνας να ματαιώσει την επιχείρηση κατάληψης του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών και, αντί για αυτό, να τεθεί το εργοστάσιο σε αποκλεισμό.

Γερμανία: Υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, παραδέχεται όμως ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα

Ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε εκ νέου την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως ταυτόχρονα ότι το ζήτημα είναι λεπτό καθώς γεννά το ερώτημα εάν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο.

Κατά το διεθνές δίκαιο, «η υποστήριξη μιας χώρας που υπομένει επιθετικό πόλεμο δεν συνιστά ενεργή είσοδο στον πόλεμο», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο κ. Χάμπεκ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως σίγουρα δεν θα συμβουλευτεί κάποιο εγχειρίδιο του διεθνούς δικαίου πριν διαπράξει την επόμενη πράξη της παραφροσύνης του», συνέχισε ο υπουργός κρίνοντας ότι «έχουμε καλούς λόγους να αμφιβάλλουμε για το εάν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν θα τηρήσει τον νόμο».

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη «κόκκινη ζώνη» και ζήτησε προσεκτική αλλά αποφασιστική εξέταση του ζητήματος. Αναφερόμενος στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος επικρίνεται ως ιδιαίτερα διστακτικός, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να μείνει αδρανής από φόβο και παράλυση ενώπιον μιας απειλής του Πούτιν».

Την επόμενη εβδομάδα το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) να απειλεί να καταθέσει δική της πρόταση για το θέμα. «Ελπίζω η Bundestag να μην χωριστεί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Θα προτιμούσα η Βουλή να αποφασίσει ενωμένη και ομόφωνα», υπογράμμισε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε ευθέως υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας από τη Γερμανία. «Η Ουκρανία παλεύει για τον εαυτό της και τη βοηθούμε, ή πολεμά για εμάς έναν πόλεμο ο οποίος υπερασπίζεται και την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης; Αυτό το τελευταίο είναι η ξεκάθαρη απάντηση που έχει δώσει η Γερμανία και πρέπει να συνεχίσει να δίνει, ξανά και ξανά», εξήγησε ο υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany
Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Κίεβο, Ukraine

Γυναίκες και παιδιά εκλιπαρούν για βοήθεια από τα έγκατα του Αζόφσταλ στη Μαριούπολη-“Nα δω ξανά το φως του ήλιου”(video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: