Οι Αμερικανοί στηρίζουν την Τουρκία εις βάρος των Yezidi, των Κούρδων, των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Κυπρίων

Secretary of State Antony J. Blinken meets with UN High Commissioner for Refugees Filippo Grandi at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on April 12, 2022. State Department photo by Ron Przysucha




Υπό τον τίτλο “Upgrading Turkey’s F-16s is strategic malpractice” το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin (αρθρογράφου του περιοδικού και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης American Enterprise Institute) αναφορικά με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ καθώς και εξοπλισμού για την αναβάθμιση αντίστοιχου τύπου μαχητικών που διαθέτει.

Ο κ. Rubin αναφέρεται αρχικά στο ιστορικό του αποκλεισμού της Τουρκίας πριν από περίπου τρία έτη από το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών τύπου F-35, λόγω της απόφασής της να προμηθευτεί το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-400, κάτι που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έδινε τη δυνατότητα στη ρωσική πλευρά να συλλέξει πληροφορίες για το εν λόγω αμερικανικό μαχητικό.

Ακολούθως η Τουρκία ανέμενε μέχρι ο Πρόεδρος Biden να αναλάβει τη διακυβέρνηση και τότε αιτήθηκε την αγορά 40 F-16 και προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση 80 μαχητικών ιδίου τύπου που διαθέτει.

Όπως τονίζει ο συντάκτης, αυτή η αγορά θα πρέπει να έχει την έγκριση τόσο του State Department όσο και του Κογκρέσου (…) Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χρησιμοποίησε τα F-16 που διαθέτει για να βομβαρδίσει τους Yezidi που επέστρεψαν στο Ιράκ, να απειλήσει με πόλεμο ένα συμμαχικό μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και να πλήξει τους Κούρδους της Συρίας, σύμμαχους της Αμερικής.

Τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη δεν αποτελούν κεκτημένο, ειδικά όταν είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε συμμάχους της Αμερικής, παρά κατά αντιπάλων.

Πράγματι, ο Egemen Bagis, στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Erdogan, απείλησε ακόμη και να χρησιμοποιήσει τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον Αμερικανών που κατόπιν μιας συμβατικής συμφωνίας με την Κύπρο αναζητούν φυσικό αέριο στα κυπριακά ύδατα. Στη συνέχεια ο Erdogan τον αντάμειψε με το πρεσβευτικό αξίωμα, σημειώνεται στο άρθρο.

Ο συντάκτης καταλήγει υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τρόποι στήριξης της Τουρκίας χωρίς να βλαφθούν οι Yezidi, Κούρδοι, Αρμένιοι, Έλληνες και Κύπριοι. Με απλά λόγια, είναι κακή πρακτική για την εθνική ασφάλεια να εξοπλίζεις ένα καθεστώς που προτίθεται να επιτεθεί σε θύματα γενοκτονίας και σε συμμάχους της Αμερικής.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner, Upgrading Turkey’s F-16s is strategic malpractice

Στα όρια της διαστροφής: Βίντεο της ισοπεδωμένης Μαριούπολης δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: