Έξαλλος ο υπ. Οικονομικών και δελφίνος Ρίσι Σούνακ με τον Τζόνσον: Με “έσυρε” στο partygate -λέει- και σκέφτεται παραίτηση

File photo: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον [Δ] με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. EPA/ANDY RAIN




Ο εξαγριωμένος Ρίσι Σούνακ  κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον και την σύζυγό του Κάρι για το πρόστιμο που του επιβλήθηκε λόγω συμμετοχής του στο  Partygate, ενώ μέχρι χθες το βράδυ σκεφτόταν να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου – κάτι που δεν έπραξε μόνο και μόνο επειδή έτσι θα έριχνε και τον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, ο Σούνακ πλήρωσε πρόστιμο 50 λιρών και ζήτησε συγγνώμη χθες, αφού η αστυνομία αποφάνθηκε ότι παραβίασε το νόμο, παρευρισκόμενος σε πάρτι γενεθλίων-έκπληξη τον Ιούνιο του 2020 – εν μέσω λοκντάουν λόγω κορωναϊού.

  • Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κυρία Τζόνσον για τον εορτασμό των 56ων γενεθλίων του Πρωθυπουργού και ο καγκελάριος λέγεται ότι ήταν παρών μόνο για λίγο καθώς πήγαινε σε μια συνάντηση μέσα στο κτίριο.

Οι Τζόνσον ζήτησαν επίσης συγγνώμη χθες και πλήρωσαν τα πρόστιμά τους, αλλά φίλοι του Σούνακ χθες το βράδυ καταδίκαζαν την κατάσταση στην οποία ενεπλάκη ο υπουργός Οικονομικών.

Ενας εξ αυτών είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών «σύρθηκε σε αυτήν την» καταστροφική κρίση λόγω του πάρτι που οργάνωσε η Κάρι, ενώ ένας δεύτερος είπε στους Times: «Η άποψη του Ρίσι είναι ότι ήταν απλώς εκεί για μια συνάντηση και τώρα ταπεινώνεται για κάτι που ποτέ δεν ήθελε να κάνει. Είναι ένας έντιμος άνθρωπος και πραγματικά σκέφτεται αν μπορεί ακόμα να είναι μέρος [της κυβέρνησης Τζόνσον]».

Η κατάσταση σηματοδοτεί ένα νέο χαμηλό στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Έχουν ήδη διαφωνία για μια σειρά διαρροών σχετικά με τη σύζυγο του Σουνάκ και το φορολογικό της καθεστώς  και το καθεστώς μετανάστευσης της Πράσινης Κάρτας του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Καγκελαρίου στις ΗΠΑ.

  • Μερικοί στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι οι διαρροές προήλθαν από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 πόρτα σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τον φιλόδοξο επικεφαλής των οικονομικών, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός. 

Ο Τζόνσον ενδέχεται να αντιμετωπίσει περισσότερα δεινά τις επόμενες ημέρες, εν μέσω ισχυρισμών ότι η αναφορά της Σου Γκρέι για το σκάνδαλο του Partygate αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και θα είναι «άβολη ». Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω πρόστιμα από την αστυνομία.

Η αστυνομία αποκάλυψε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 30 ακόμη ειδοποιήσεις για ποινές εκδόθηκαν σχετικά το θέμα, με εκπρόσωπο της πρωθυπουργίας να επιβεβαιώνει ότι ο Τζόνσον, η σύζυγός του Κάρι και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ  θα είναι μεταξύ των παραληπτών.

  • Οι εκκλήσεις για παραιτήσεις διογκώθηκαν μετά την ανακοίνωση, με τον πρωθυπουργό της  Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ και τη Σκωτσέζα ομόλογό του Νίκολα Στέρτζον μεταξύ άλλων να ζητούν να παραιτηθούν οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας.

Ο Σουνάκ λέγεται ότι σκεφτόταν θα παραιτηθεί, περνώντας το απόγευμα συζητώντας το μέλλον του με βοηθούς και συμμάχους του, σύμφωνα με τους Times.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς προσπάθησε να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό σε συνεντεύξεις του σήμερα το πρωί. Είπε στο Sky News ότι ο Τζόνσον είναι «άνθρωπος» και οι άνθρωποι «μερικές φορές κάνουν λάθη».

Είναι κάτι που συνέβη κατά λάθος, και όπως έχω πει, του μίλησα, είναι απίστευτα ντροπιασμένος με το όλο θέμα ». πρόσθεσε ο Σαπς.

«Ξέρει ότι ήταν ανόητο, αδικαιολόγητο. Αλλά δεν είχε σκοπό να παραβεί το νόμο, και έχει πληρώσει το πρόστιμο της προκαθορισμένης ποινής και έχει πολύ μεγάλη δουλειά να κάνει ».

Με πληροφορίες από Daily Mail

Τζόνσον και Σούνακ ζήτησαν «συγγνώμη» και πλήρωσαν τα πρόστιμα για τα «κορωνοπάρτι» στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: