Εκδήλωση μνήμης από την αρμενική κοινότητα Καβάλας για τα θύματα της γενοκτονίας

107 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γενοκτονία των Αρμενίων. PHOTO via ΑΠΕ- ΜΠΕ




Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, η Αρμενική Κοινότητα της Καβάλας και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων τίμησαν, με μια σεμνή τελετή, τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής γενοκτονίας.

Στη μεγάλη σάλα του ιστορικού κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης, Καβαλιώτες αρμενικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στην πόλη, δεν ξέχασαν τους προγόνους τους και θυμήθηκαν τα θλιβερά γεγονότα της 24ης Απριλίου 1915 με την ελπίδα να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Η πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας Μαρί Καλαϊτζιάν στην ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία της τόνισε:

«Περίπου 1.500.000 άνθρωποι, σε σύνολο 3.000.000 Αρμενίων που διαβιούσαν στα ανατολικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σκοτώθηκαν από μαχαίρι, από κούραση στα καταναγκαστικά έργα, κάηκαν μαζικά ζωντανοί, πνίγηκαν στη Μαύρη Θάλασσα ή τον Ευφράτη ή χάθηκαν στην έρημο της Συρίας στις αναγκαστικές “πορείες θανάτου”, που τους επέβαλε η πολιτική των Νεότουρκων.

Καμία διάκριση δεν έγινε μεταξύ ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Οι σφαγές, η κακοποίηση και οι βιασμοί γίνονταν σε ημερήσια διάταξη, καθώς οι Αρμένιοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έπρεπε να εξαφανιστούν, στο πλαίσιο του δόγματος του “παντουρκισμού”, της δημιουργίας δηλαδή ομοιογενούς τουρκικού πληθυσμού στην πολυσύνθετη αλλά καταρρέουσα αυτοκρατορία».

«Η επέτειος των 107 χρόνων από 1915», συνέχισε η κ. Καλαϊτζιάν, «έρχεται να υπενθυμίσει στην ανθρωπότητα το απεχθές έγκλημα που έμελλε να καταγραφεί ως η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα και να αποτελέσει ένα από τα τεκμήρια ορισμού του όρου “Γενοκτονία” από τον ΟΗΕ, στη Σύμβαση για Αποφυγή και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, στις 9 Δεκεμβρίου 1948.

Η επιλογή της 9ης Δεκεμβρίου για την επέτειο όλων των Γενοκτονιών είναι απόφαση της Ανθρωπότητας. Είναι μια απόφαση που συνεχίζει το έργο του Lemkin που επινόησε την έννοια της Γενοκτονίας για να χαρακτηρίσει το απίστευτο.

Είναι ταυτόχρονα και μία θεμελιακή πρακτική για τα δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Το σημαντικό είναι ότι η υλοποίηση προήλθε από τα Ηνωμένα Έθνη και ότι συνολικά 84 κράτη επέλεξαν να υπερψηφίσουν αυτή τη σημαντική κι ανθρώπινη απόφαση».

Συνολικά τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει, μέχρι σήμερα, την Αρμενική Γενοκτονία, με πρώτη την Ουρουγουάη το 1965 και ακολούθησε η Κύπρος το 1982.

Η Ελλάδα αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία το 1996, ενώ τελευταία χώρα που την αναγνώρισε το 2021 είναι οι ΗΠΑ.

«Η Γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι μόνο μια επέτειος αλλά μια πραγματικότητα.

Η Γενοκτονία δεν υπάρχει μόνο στις 24 Απριλίου και δεν τη θυμόμαστε μόνο αυτή τη μέρα. Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατά συνέπεια δε διαγράφεται από τη μνήμη μας», συμπλήρωσε η κ. Καλαϊτζιάν, ολοκληρώνοντας την ομιλία της.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καβάλας και ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ προβλήθηκε βίντεο με το ιστορικό της γενοκτονίας και τις προσπάθεια του αρμενικού λαού για δικαίωση και διατήρηση της μνήμης.

Η σεμνή εκδήλωση τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκε με συναυλία του μουσικού συνόλου κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, υπό τη διεύθυνση των εκπαιδευτικών Αναστάσιου Δέλιου και Ελευθέριου Τριανταφύλλου.

Τα παιδιά απέδωσαν με μοναδικό τρόπο παραδοσιακά μουσικά κομμάτια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Kαβάλα, Ελλάδα

Μικρασιατική καταστροφή: Η ζωή στη νέα πατρίδα, «πώς να διηγηθώ, τα άπειρα δεινά μου, και τα βάσανά μου, να σας διηγηθώ»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: