Δορυφορικές φωτογραφίες διαψεύδουν το Κρεμλίνο: Σοροί αμάχων στη Μπούτσα όταν η πόλη ήταν υπό ρωσική κατοχή [photos, video]

Φωτογραφία της Mar Technologies που παραχωρήθηκε στους New York Times και στην οποία – σε ζουμ – είναι εμφανέστατες οι σοροί των αμάχων όπως κείτονταν στους δρόμους όταν ακόμη στην πόλη υπήρχαν οι ρωσικές δυνάμεις. EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνου σορούς Ουκρανών αμάχων να κείτονται στους δρόμους της Μπούτσα ήδη από τις 19 Μαρτίου όταν η πόλη βρισκόταν υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι σκοπίμως η Ουκρανία κατασκεύασε το φρικώδες σκηνικό προκειμένου να καταγγείλει τις δυνάμεις της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου.

  • Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από την Μπούτσα,  πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, στις 19 Μαρτίου δείχνουν σκοτεινά αντικείμενα σκορπισμένα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου – που ταιριάζουν με τις ακριβείς θέσεις όπου βρέθηκαν τα πτώματα αμάχων από Ουκρανούς στρατιώτες που ανακατέλαβαν την περιοχή από τις ρωσικές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης εκείνη την εποχή, υποδηλώνοντας έντονα ότι οι άνθρωποι του Πούτιν -και όχι του Κιέβου- διέπραξαν τις δολοφονίες. 

Το Κίεβο λέει ότι τουλάχιστον 410 άμαχοι σφαγιάστηκαν μέσα και γύρω από την Μπούτσα από τους Ρώσους, ενώ άλλοι βασανίστηκαν και βιάστηκαν, με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μιλάει για «γενοκτονία».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος εμφανίστηκε συντετριμμένος κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην περιοχή, θα μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου αναμένεται να πιέσει τους παγκόσμιους ηγέτες να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία για τις φρικαλεότητες αυτές, να στείλουν περισσότερα όπλα για τις ένοπλες δυνάμεις του και για διεξαγωγή έρευνας ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Σε μια νυχτερινή ομιλία προς το ουκρανικό έθνος , είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «πρέπει επιτέλους να είναι ισχυρές» – προσθέτοντας: «Έπρεπε εκατοντάδες άνθρωποί μας να πεθάνουν  για να καταλάβουν επιτέλους ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι στο ρωσικό κράτος αξίζει η πιο σοβαρή πίεση;».

Ήταν επίσης επικριτικός για το μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει αποσταλεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι περισσότερος εξοπλισμός θα μπορούσε να είχε βοηθήσει να σωθούν ζωές αμάχων. «Δεν σας κατηγορώ – κατηγορώ μόνο τον ρωσικό στρατό», είπε. «Αλλά θα μπορούσατε να έχετε βοηθήσει».

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν χαρακτηρίσει τις δολοφονίες στη Μπούτσα εγκλήματα πολέμου, με την ΕΕ να προτείνει να στείλει ανακριτές για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. «(Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) είναι εγκληματίας πολέμου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αυτό που συμβαίνει στον Μπούχα είναι εξωφρενικό και το έχουν δει όλοι».

Η Ρωσία ζήτησε κυνικά να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει αυτό που περιγράφει ως απόπειρα της Ουκρανίας να οργανώσει σφαγή προκειμένου να κατηγορήσει τα στρατεύματα της Ρωσίας, αλλά η Βρετανία -η οποία προεδρεύει επί του παρόντος του συμβουλίου- έχει αρνηθεί.

Ο πλήρης χαρακτήρας των δολοφονιών στη Μπούτσα και σε άλλες περιοχές από τις οποίες έχουν αποσυρθεί τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθεί να ερευνάται.

Τη Δευτέρα, τα πτώματα πέντε ανδρών βρέθηκαν σε υπόγειο στην Μπούτσα. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας είπε ότι επρόκειτο για άοπλους πολίτες, που είχαν δεθεί, ξυλοκοπηθεί και σκοτωθεί από ρωσικά στρατεύματα.

Και στο Μοτίτσιν,  δυτικά του Κιέβου, η ουκρανική αστυνομία έδειξε στους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου τα πτώματα πέντε πολιτών με δεμένα τα χέρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δημάρχου του χωριού, του συζύγου και του γιου τους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι πάνω από 400 πτώματα αμάχων έχουν ανασυρθεί από την περιοχή του Κιέβου, πολλοί από τα οποία έχουν ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους.

Όμως ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι θάνατοι στην Μπούτσα μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, λέγοντας ότι έχει πληροφορίες ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μέρη όπως η κοντινή Μποροντιάνκα.

Οι δημοσιογράφοι του AFP που επισκέφτηκαν για λίγο την περιοχή δεν είδαν πτώματα στους δρόμους, αλλά οι ντόπιοι ανέφεραν πολλούς θανάτους.

Σε άλλα μέρη του νότου, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Οι αρχές λένε ότι τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη, το 90% των κτιρίων της οποίας έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Vadim Boichenko.

Περίπου 130.000 κάτοικοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι μέσα και οι προσπάθειες εκκένωσης τους βρίσκονται τώρα σε αναμονή λόγω των «αδιάκοπων» βομβαρδισμών, είπε.

Ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια ομάδα που έστειλε για να βοηθήσει στην έξοδο αμάχων από τη Μαριούπολη κρατούνταν από την αστυνομία σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

  • Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι σφαγιάστηκαν Ουκρανοί άμαχοι, εστιάζοντας σε αυτό που αποκαλεί «ψευδείς πληροφορίες» για τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι προφανώς υπεύθυνες για τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα, παρόλο που αναγνώρισε ότι δεν ήταν ακόμη σίγουρο ποιες ακριβώς μονάδες επιχειρούσαν στην περιοχή.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τον κόσμο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τις θηριωδίες στην Μπούτσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τώρα ακριβώς ποιοι – ποιες μονάδες, είτε είναι μισθοφόροι είτε Τσετσένοι – δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή. Αλλά σίγουρα δεν διαψεύδουμε ότι αυτές οι φρικαλεότητες έγιναν και έγιναν στα χέρια των Ρώσων ».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε κατηγορίες σχετικά με τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Μπούτσα, όπου είπε ότι οι τάφοι και τα πτώματα είχαν οργανωθεί από την Ουκρανία για να αμαυρώσει τη Ρωσία.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα σχόλια του Μπάιντεν, ο Λαβρόφ είπε ότι η Δύση θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις δικές της ενέργειες στο Ιράκ και τη Λιβύη.

«Δεν είναι όλα καλά με τη συνείδηση ​​των Αμερικανών πολιτικών», είπε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα ρωσικά στρατεύματα έφυγαν από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου.

«Οι ουκρανικές αρχές παρέμειναν σιωπηλές όλες αυτές τις μέρες και τώρα δημοσίευσαν ξαφνικά συγκλονιστικά πλάνα για να αμαυρώσουν την εικόνα της Ρωσίας και να κάνουν τη Ρωσία να αμυνθεί.

«Θα ήθελα να τονίσω με πλήρη ευθύνη ότι ούτε ένας πολίτης δεν υπέφερε από βία όταν η πόλη ελεγχόταν από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Αντίθετα, τα στρατεύματά μας παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες.

«Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Μπούτσα αμέσως μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων αγνοήθηκε εσκεμμένα στις ΗΠΑ.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει απώλειες αμάχων. Τούτου λεχθέντος, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί ξεκάθαρα να αποδώσει τις φρικαλεότητες του στη Ρωσία ».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο συνωμοτεί με τη Δύση για να επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι το ίδιο το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των υλικών δεν αφήνει αμφιβολίες ως προς το ποιος συνέλαβε αυτή την ιστορία», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

Υποστήριξε ότι η Δύση αποφάσισε αμέσως να κατηγορήσει τη Ρωσία «με βάση τα βίντεο, τα βίντεο διάρκειας δευτερολέπτων και πολλές φωτογραφίες. Και είναι έτοιμοι να επιρρίψουν  κατηγορίες.

«Καμία δουλειά εμπειρογνωμόνων δεν έχει γίνει, καμία πληροφορία από την άλλη πλευρά που ρίχνει φως στο τι συμβαίνει…»

Υποστήριξε επίσης ότι οι σφαγές ήταν «μια πρόκληση που οργανώθηκε από τον ουκρανικό στρατό και τους ριζοσπάστες εθνικιστές» για να διαταράξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τέλος σήμερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι αρνείται κατηγορηματικά οποιεσδήποτε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δολοφονία αμάχων στην Μπούτσα, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για το θέμα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία.

«Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αμφισβητηθούν σοβαρά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

«Από ό,τι είδαμε, οι ειδικοί μας εντόπισαν σημάδια παραποίησης βίντεο και άλλα πλαστά.»

Ο Πεσκόφ είπε ότι τα γεγονότα και η χρονολογία των γεγονότων στο Μπούτσα δεν υποστηρίζουν την εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα και προέτρεψε τους διεθνείς ηγέτες να μην βιαστούν να κρίνουν.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε κατηγορίες», είπε ο Πεσκόφ.

«Η κατάσταση είναι αναμφίβολα σοβαρή και θα ζητούσαμε από πολλούς διεθνείς ηγέτες να μην βιαστούν με τις δηλώσεις τους, να μην βιαστούν με τις αβάσιμες κατηγορίες τους, να ζητήσουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και τουλάχιστον να ακούσουν τις εξηγήσεις μας».

 

 

 

EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Με πληροφορίες από New York Times, Daily Mail

Ό,τι πήραμε πήραμε, λένε τώρα οι Ρώσοι: Τι ψάχνει ο Πούτιν και τι αναζητά η Δύση για τα εγκλήματα πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: