Απαράδεκτη και προσβλητική ήταν η κυρία: Ήταν προσποιητικά αυτά που μεταμελημένα μας αράδιασε η κ. Νούλαντ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ στο Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία via Under Secretary Victoria Nuland, @UnderSecStateP




Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Ούτε αδιάβαστη ήταν, ούτε απροετοίμαστη ήταν, ούτε έβγαλε τη γλώσσα της περίπατο επειδή , τάχατες, είχε πολύ καιρό να επισκευθεί την Κύπρο – και πόσα να θυμάται η πολυάσχολη αμερικανιδα αξιωματούχος Victoria Kagan-Nuland, που την περίοδο αυτή ασχολείται με ύψιστης σημασίας ζητήματα όπως είναι η διατηρήση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Πόσα πραγματικά να θυμάται και, ταυτόχρονα, να σηκώνει στους ώμους της το βάρος της παγκόσμιας ειρήνης; Πόσα; Λίγη κατανόηση ζήτησε από τη Λευκωσία για τη γκάφα της.

Τα όσα είπε η κυρία στις 7 Απριλίου στη Κύπρο – το κράτος που την φιλοξενούσε- ήταν προσβλητικά, απαξιωτικά και απαράδεκτα. Και ευτυχώς που βρέθηκε και ένας δημοσιογράφος να τη βάλει στη θέση της και να την εξαναγκάσει να αναδιπλωθεί. Έστω και προσποιητικά. Διότι προσποιητικά ήταν αυτά που μεταμελημένα μας αράδιασε.

  • Πως τάχατες δεν είναι “Πρόεδρος” κράτους ο κατοχικός ηγέτης Ταλάτ, όπως αρχικά τον κατονόμασε. Δηλαδή, όταν η έντιμη κυρία Kagan- Nuland, κρατώντας “ίσως αποστάσεις”, τον επισκέφτηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, πως τον αποκάλεσε; Όχι Πρόεδρο;

Η έντιμη κυρία Kagan-Nuland όχι μόνο γνωρίζει τι συμβαίνει στη Κύπρο – πως μια Νατοϊκή σύμμαχος των ΗΠΑ, η Τουρκία, συνεχίζει να κατέχει, με αμερικανικά όπλα, εδάφη της Κυπριακής δημοκρατίας- αλλά πριν φύγει για το ταξίδι της στην περιοχή οι υφιστάμενοι της την προμήθευσαν με τα λεγόμενα “talking points”, δηλαδή τι να λέει και τι να μην λέει.

Και, επιπλέον, με την άφιξη της στην Κύπρο οι εδώ υφιστάμενοι της την προμήθευσαν με παρόμοια και ενημερωμένα, την τελευταία στιγμή, “talking points”. Και αυτά που μας αράδιασε – μετά που της υποδείχθηκε πως παραβίαζε κατάφωρα και προσβλητικά την φιλοξενία μας- είναι η ανομολόγητη θέση της χώρας της: πως στη Κύπρο υπάρχουν “north” και “south” και, ναι, και δυο “πρόεδροι”. Και αυτά μας επανάλαβε.

Οι αμερικανοί αναγνωρίζουν τη Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν καταδικάσει, με απόλυτο τρόπο, το τουρκικό αποσχιστικό πραξικόπημα του 1983. Αλλά μέχρι εκεί. Όχι μόνο δεν πάνε παρακάτω, αλλά κάνουν τα πάντα ώστε να διατηρούν ίσες αποστάσεις με το αποσχιστικό καθεστώς και να υποσκάπτουν – μαζί με τους σφογγοκωλάριους τους τους Εγγλέζους- πέτρα πέτρα, τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τοποθετήσεις της έντιμης κυρίας Kagan – Nuland, στη πρόσφατη επίσκεψη της, αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό: την ανομολόγητη πολιτική και θέση τους. Και την οποία η εδώ πρεσβεία έχει ως σημαία.

Υπάρχει, βέβαια , και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Και αυτή αρχίζει από τον Πρόεδρο , τον ΥΠΕΞ, τον Γ.Δ. του ΥΠΕΞ και κάτω. Διαχρονικά. Που ανέχθηκαν και συνεχίζουν να ανέχονται τον κάθε ανθυποπρόξενο ξένης πρεσβείας να κυκλοφορεί ανενόχλητα στις τουρκοκρατούμενες περιοχές, να συναγελάζεται με τους Αττίλες, να επιστρέφει στις ελεύθερες περιοχές και οι δικοί μας να του κάνουν τεμενάδες.

Αν δε είναι αμερικανος ή εγγλέζος, να πεφτουν ακόμη και προύμυττα για να τον εξυπηρετήσουν και, προς θεού, να μην τον κακοφανήσουν. Σε αυτή τους την χαμέρπεια τους ακολουθεί κατά πόδας σχεδόν όλη η εξουσιαστική νομεκλατούρα της Λευκωσίας. Και αυτή είναι η άλλη ανομολόγητη θέση και πολιτική.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Νούλαντ έστειλε στα αζήτητα τον αγωγό EastMed: Τι είπε στη Λευκωσία… Οι προκλήσεις και το ατόπημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: