Ανησυχητική πλέον η κατάσταση στον Καναδά: Ο εξτρεμισμός της λευκής φυλής εξαπλώνεται στις τάξεις του στρατού

FILE PHOTO: O Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. EPA, GEERT VANDEN WIJNGAERT




Ο αριθμός των οπαδών της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής και άλλων βίαιων εξτρεμιστών στις τάξεις του καναδικού στρατού αυξάνεται «με ανησυχητικό ρυθμό», τονίζει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα και προσάπτει στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων πως δεν πράττει αρκετά για να καταπολεμήσει την τάση.

«Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει γενικευμένος ρατσισμός στις τάξεις του στρατού μας και πρέπει να τον εξαλείψουμε», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Άμυνας, η Ανίτα Άναντ.

Η έκθεση επισημαίνει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού σε βάρος των μαύρων και των αυτοχθόνων, του σεξισμού και της ομοφοβίας στις τάξεις των καναδών στρατιωτικών.

Η αποτυχία των στρατιωτικών αρχών να καταπολεμήσουν τον εξτρεμισμό «πλήττει τις επιχειρησιακές δυνατότητες, υπονομεύει την ευημερία (των στρατιωτικών) και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Καναδά», επιχειρηματολογούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η κυρία Άναντ σημείωσε πως είχε διατεθεί αθροιστικά ποσό 326,5 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (238 εκατ. ευρώ) στους δύο προηγούμενους ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς για να υπάρξει «αλλαγή κουλτούρας στον στρατό».

Όμως οι οπαδοί εξτρεμιστικών ιδεολογιών κρύβονται ολοένα καλύτερα, για παράδειγμα κρυπτογραφώντας τις επικοινωνίες τους ή καταφεύγοντας στο λεγόμενο darknet, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους παραμένουν «τμηματικές και αναποτελεσματικές».

Εξάλλου, διάφορες συστάσεις που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια για το ζήτημα έμειναν νεκρό γράμμα, «εφαρμόστηκαν πλημμελώς, ενταφιάστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν», σημείωσε η Σάντρα Περόν, εκ των συντακτών της έκθεσης.

Όταν εντοπίζονται, οι εξτρεμιστικές ομάδες «αλλάζουν ονόματα, αλλάζουν σύμβολα», σημείωσε ο στρατηγός Γουέιν Άιρ, επικεφαλής του καναδικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο οι διοικήσεις να «επαγρυπνούν και να ενημερώνονται» για να τις αντιμετωπίσουν.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Οτάβα, Canada

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τον Καλίν για την Αρμενική Γενοκτονία: Είναι δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν η αναγνώριση…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: