Ζελένσκι στο Αμερικανικό Κογκρέσο: Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου – Κλείστε τον ουρανό της Ουκρανίας * Το βίντεο φρίκης που παρουσίασε

FILE PHOTO Όρθια τα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου χειροκροτούν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. EPA/SARAHBETH MANEY / POOL




Έκκληση στους Αμερικανούς να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσικι, σε μια συγκινητική αλλά και επιμελημένα αρθρωμένη ομιλία τους προς το αμερικανικό Κογκρέσο και απώτερο στόχο το αμερικανικό κοινό.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος θέλοντας να ενεργοποιήσει το θυμικό των απλών πολιτών, παρουσίασε βίντεο με τις θηριωδίες που εξελίσσονται στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τα μέλη του Κογκρέσου  υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι.

«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε: «Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είστε ο ηγέτης του κόσμου, σημαίνει να είστε ο ηγέτης της ειρήνης».

 

Εντυπωσιακό σημείο της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου ήταν η στιγμή που κάλεσε τους Αμερικανούς να θυμηθούν την 11η Σεπτεμβρίου,  λέγοντας πως η Ουκρανία ζει κάτι παρόμοιο, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές του στο Περλ Χάρμπορ.

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε:  «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε.

«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια»

Επανέλαβε το αίτημα για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας: «Είναι πολύ αυτό που ζητάμε;».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για όλα όσα έχουν προσφέρει στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να πολεμήσει την Ρωσία.

  • Υπενθυμίζοντας στους Αμερικανούς βουλευτές την ιστορική αναφορά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο» το 1963, είπε στο Κογκρέσο: «Έχω μια ανάγκη – πρέπει να προστατεύσω τον ουρανό μας».

Η πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας 

«Σας είμαι ευγνώμων για το ψήφισμα που έχει αναγνωρίσει διαπραχθέντα εγκλήματα» είπε και πρόσθεσε: Στην σκοτεινότερη στιγμή για την Ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης σας ζητώ να κάνετε περισσότερα, κάθε εβδομάδα να επιβάλλονται νέες, περισσότερες κυρώσεις» είπε.

  • Ο Ζελένσκι πρότεινε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε όλους τους πολιτικούς στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Όλες οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη ρωσική αγορά γιατί είναι πλημμυρισμένη από το αίμα μας», προσθέτει, προτρέποντας τους νομοθέτες να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες που παραμένουν.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι θα κινδύνευε μια κλιμάκωση με τη Ρωσία.

«Μια βίαιη επίθεση κατά των αξιών μας»

Η Ρωσία δεν επιτέθηκε απλώς στη χώρα μου, είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι. «Eξαπέλυσε μια βάναυση επίθεση ενάντια στις αξίες μας», λέει.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουκρανικό ουρανό σε πηγή θανάτου για χιλιάδες», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο Κογκρέσο.

Tέλος, καθηλωμένοι παρακολούθησαν οι πάντες στο Κογκρέσο το βίντεο με το οποίο έκλεισε την ομιλία του ο Ζελένσκι:

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: