Winter on Fire: Η ταινία για την Ουκρανία που γίνεται “ανάρπαστη” στο Netflix [video]

File photo: Λεπτομέρεια από την αφίσα της ταινίας. Photo via Netflix




Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, είναι πάρα πολλοί οι πολίτες ανά τον κόσμο που αναζητούν ταινίες που θα τους φέρουν πιο κοντά στην πολύπαθη χώρα, προσφέροντάς τους παράλληλα ενημέρωση και ιστορική γνώμη.

Το Winter on Fire, το ντοκιμαντέρ του  Netflix το οποίο γύρισε ο  Evgeny Afineevsky, βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού της πλατφόρμας αυτόν τον καιρό. Είναι λογικό να υπάρχει περιέργεια για το τι ακριβώς έχει συμβεί στην άγνωστη μέχρι σήμερα χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μπορεί να μην δίνει άμεση απάντηση για ό,τι συμβαίνει σήμερα, ωστόσο, συνδέει τα νήματα της ιστορίας με το παρόν. Ο Afineevsky θέλησε να καταγράψει τα γεγονότα γύρω από την κεντρική Πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου από τη μεριά των διαδηλωτών. Δεν αποσκοπούσε φυσικά σε μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή κοινωνικο – ιστορική έρευνα.

Η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ προκαλεί ανατριχίλα καθώς είναι ωμή  καταγραφή της φριχτής και σχεδόν αδιανόητης πραγματικότητας, Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και το  trailer είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.

 Συνοπτικά το στόρι του Winter of Fire

Στα τέλη του 2013, αρχές του 2014, η διαφθορά της κυβέρνησης του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς – για τον οποίο μάλιστα σήμερα ακούγεται ότι είναι ο “εκλεκτός” του Πούτιν για μια κυβέρνηση – μαριονέτα μετά την απομάκρυνση του Ζελένσι – και η στενή σχέση του με το Κρεμλίνο οδήγησε τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού του Κιέβου να αντιδράσουν ζητώντας προσέγγιση με την Δύση και ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρχισαν δειλά και χαλαρά κάποιες διαδηλώσεις από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα. Ομως, γρήγορα στο κέντρο του Κιέβου συγκεντρώνονταν εκατοντάδες χιλιάδες με σημείο αναφορά την Πλατεία Μαϊντάν.

Το Winter on Fire καταγράφει με ωμό και ανατριχιαστικό τρόπο το πώς οι δυνάμεις ασφαλείας (Berkut) προσπάθησαν να διαλύσουν με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα τους επί 92 ημέρες συγκεντρωμένους διαδηλωτές της πλατείας. Ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε θρησκεύματος.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της καταστολής σε ακραία μορφή με σκηνές σοκ.

Το ντοκιμαντέρ έχει όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία, καθώς αποτελεί πολύτιμο στοιχείο μνήμης της σύγχρονης ιστορίας της Ουκρανίας στο σφιχτό εναγκαλισμό ή στραγγαλισμό από την Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβιστής Σον Πεν ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία μαζί με τους πρόσφυγες που κινήθηκαν στην Πολωνία, προτείνει την ταινία για γνώση και σκέψη…

 

 

Η Ουκρανία στη μεγάλη οθόνη: 6 ταινίες για τα χρόνια δεινά της * Από τον Στάλιν στον Πούτιν [videos]

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: