Το ασφαλές δορυφορικό τηλέφωνο που έδωσαν οι Αμερικανοί στον Ζελένσκι για να επικοινωνούν

File Photo O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE




Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε τακτική επαφή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω ενός ασφαλούς δορυφορικού τηλεφώνου που έδωσαν οι ΗΠΑ στην ουκρανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, πριν συμβεί η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που είναι σε γνώση του θέματος και τον οποίο επικαλείται το CNN.

Οι προηγουμένως πιο ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων περνούσαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

  •  Όταν οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να εκκενώσουν την πρεσβεία τους, και καθώς αυξάνονταν οι φόβοι για τη ρωσική εισβολή, οι ΗΠΑ έστειλαν το τηλέφωνο που χρησιμοποιείται τώρα στους Ουκρανούς ομολόγους τους.

Το ασφαλές τηλέφωνο επιτρέπει στον Ζελένσκι να παραμένει σε επαφή με τις ΗΠΑ όσο αυτός κινείται,  πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα και επί του παρόντος μετακινείται σε πολλές τοποθεσίες στο Κίεβο που προστατεύονται με σημαντική παρουσία ασφαλείας, ανέφερε το CNN.

Προηγουμένως, ο Ζελένσκι είχε βιντεοσκοπήσει μηνύματα του ίδιου να μιλάει μπροστά σε μνημεία ή άλλα αναγνωρίσιμα κτίρια, αλλά η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη δόθηκε μέσω βίντεο από μια απροσδιόριστη αίθουσα διακοσμημένη μόνο με μια ουκρανική σημαία.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει κι ένα παρόμοιο δορυφορικό τηλέφωνο στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ο αξιωματούχος.

Τα τηλέφωνα απαιτούν ηλεκτρισμό, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν με γεννήτρια ή με ενέργεια από αυτοκίνητο, εάν χρειαστσεί. 

Αρχικά χρειάστηκαν κάποιες μέρες στους Ουκρανούς για να θέσουν σε λειτουργία τα δορυφορικά τηλέφωνα,   επειδή οι οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους ήταν στα αγγλικά και όχι στα ουκρανικά.

Ο Ζελένσκι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν μόλις χθες Τρίτη τελευταία φορά, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο και τον Λευκό Οίκο.

Με πληροφορίες από CNN

Σκηνικό Αρμαγεδδώνα σε όλη την Ουκρανία: Προπαγάνδα ζόφου από Λαβρόφ για καταστροφικό Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο * Στον αέρα οι συνομιλίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: