Τα δημοψηφίσματα και οι προσαρτήσεις: Πούτιν και Ερντογάν δανείζει ο ένας στον άλλο μεθόδους και πρακτικές

File photo Καρικατούρα του Πούτιν ως Αδόλφος Χίτλερ, σε ουκρανικό σημείο ελέγχου. EPA/NUNO VEIGA




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Αυτά  δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ, αναφερόμενος στην αποσχισθείσα περιοχή του Λουχάνσκ στην οποία ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία.

Πρόσθεσε δε πως «στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία». Έσπευσε την ίδια ώρα ανέφερε πως  η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

  • Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπό τέτοιες συνθήκες δεν έχουν καμία νομιμοποίηση. Δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης, έκφρασης λαϊκής κυριαρχίας. Αλλά αποτέλεσμα επιβολής σε μια κατεχόμενη περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Ουκρανίας, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Μπουντάνοφ, είπε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη δεν θα έχει νομική βάση και θα αντιμετωπίσει ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Τα περί δημοψηφίσματος ήλθαν στο φως της δημοσιότητας με τη δήλωση του ηγέτη των Ρωσόφωνων της περιοχής του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Αυτός ανέφερε πως  θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τέτοιες κινήσεις είναι προδήλως ανησυχητικές, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την Κύπρο. Κυρίως γιατί φαίνεται και από την κρίση στο Ουκρανικό πως ο Πούτιν «δανείζεται» μεθόδους και πρακτικές από τον Ερντογάν και ο Ρετζέπ από τον Βλαντιμίρ.

Και το θέμα της προσάρτησης, γιατί αυτός είναι ο στόχος του προαγγελθέντος δημοψηφίσματος, είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί την κατοχική Τουρκία εδώ και χρόνια. Να προσαρτήσει, δηλαδή, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Αν και αυτό το σενάριο φάνταζε μέχρι πρότινος απομακρυσμένο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατοχική δύναμη έχει επεξεργασθεί αυτό το ενδεχόμενο.

  • Και όπως συναφώς σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα θεωρεί πως αυτό μπορεί να γίνει είτε με δημοψήφισμα είτε με απόφαση της ψευδοβουλής, με την οποία θα προσκληθεί η Τουρκία να προσαρτήσει το κατεχόμενο τμήμα.

Είναι σαφές πως εάν η Ρωσία προχωρήσει και δεδομένου ότι δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας, θα δημιουργήσει και νέο προηγούμενο. Κοντολογίς, θα ανοίξει την όρεξη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όχι μόνο αυτού.

Είναι γι αυτό που η Λευκωσία πρωτίστως, αλλά και η Αθήνα θα πρέπει αντί να ακολουθούν τις εξελίξεις να παρέμβουν. Έπρεπε, για παράδειγμα, να αντιδράσουν όταν το Κίεβο ζήτησε η κατοχική Τουρκία να συμμετέχει στο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία!

Δεν υπήρξε αντίδραση και δεν αποκλείεται να το ζήσουμε κι αυτό. Την κατοχική Τουρκία να εγγυάται την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ουκρανίας. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως δεν θα ρωτήσουν την Κύπρο, ούτε και την Ελλάδα, εάν θέλουν την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη. Δεν πάει έτσι. Για τις κυρώσεις μας χρειάζονται και επιμένουν στη συναίνεση μας.

Όταν είσαι μικρός, δεν σημαίνει πως μονίμως θα είσαι κομπάρσος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η “εγγυήτρια” Τουρκία και η “χρήσιμη” Ουκρανία: Μια μη φιλική ενέργεια και το κόστος για την Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: