Στο στόχαστρο των Βρυξελλών “χρυσά” διαβατήρια και βίζες για Ρώσους ολιγάρχες: Αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. EPA, GEORGI LICOVSKI




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να τερματίσουν την πρακτική της χορήγησης ιθαγένειας ή αδειών διαμονής σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, επισημαίνει η ανταπόκριση της εφημερίδας Le Monde, (της Virginie Mallingre) από τις Βρυξέλλες.

Ορισμένοι Ρώσοι ή Λευκορώσοι υπήκοοι που υπόκεινται σε κυρώσεις ή υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια της Ε.Ε. ή προνομιακή πρόσβαση στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων ταξιδιών εντός του χώρου Σένγκεν“, εξήγησε η Επιτροπή.

Προς το παρόν, ο κατάλογος αυτών των προσωπικοτήτων δεν είναι γνωστός, αλλά η Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να τον επεξεργαστούν μέχρι τον Μάιο – αν και γνωρίζει ότι δεν έχει τα μέσα, σήμερα, να τα αναγκάσει να ακολουθήσουν τις συστάσεις της.

Μεταξύ άλλων, η ανταπόκριση επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες στην ΕΕ που προσφέρουν “χρυσή βίζα”, δηλαδή άδεια παραμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις. 

Η Επιτροπή μετρά δεκαεννέα – Βουλγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία – “με ελάχιστα επίπεδα επένδυσης που κυμαίνονται από 60.000 ευρώ (Λετονία) έως 1.250.000 ευρώ (Ολλανδία)“, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα, η λετονική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Virginie MallingreGuerre en Ukraine : les passeports et visas « dorés » offerts aux oligarques russes dans le viseur de Bruxelles

Γιατί η Μαριούπολη είναι τόσο σημαντική για Ρώσους και Ουκρανούς: Τα πλεονεκτήματά της, η καταδίκη της…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: