Σπάνια η πιθανότητα μετάδοσης του κορωναϊού από τη μητέρα στο μωρό, πριν ή μετά τη γέννα

File photo: Μικρές είναι οι πιθανότητες μία μητέρα να μεταδώσει τον κορωναϊό στο μωρό της , υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη. Image by samuel Lee from Pixabay




Ο κορωναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό της πριν, στη διάρκεια ή μετά τη γέννα,όμως η πιθανότητα είναι μικρή, κάτω του 2%, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε στοιχεία από όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Σακίλα Θανγκαρατινάμ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 500 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 14.271 μωρά γεννημένα από μητέρες με Covid-19 σε διάφορες χώρες.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 1,8% αυτών των μωρών (λιγότερα από ένα στα 50) διαγνώστηκε θετικό στον κορωναϊό μέσω μοριακού τεστ.

Το ποσοστό ήταν μόνο 1%, όταν η ανάλυση των δεδομένων περιορίστηκε σε μωρά που είχαν εκτεθεί στον κορωναϊό πριν ή ή κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μετά τη γέννα.

Επίσης παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανά ήπειρο, με την μετάδοση του κορωναϊού από τη μητέρα στο μωρό να κυμαίνεται από μόνο 0,1% στη Βόρεια Αμερική σε 5,7% στη Νότια Αμερική και Καραϊβική.

«Είναι δυνατό ο ιός να εξαπλωθεί από τη μητέρα στο μωρό όσο αυτό βρίσκεται στη μήτρα, είτε στη διάρκεια του τοκετού, είτε μετά από τη γέννα.

Όμως είναι καθησυχαστικό για τους γονείς και τους γιατρούς ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των μωρών που γεννιούνται από μητέρες θετικές στον κορωναϊό, βγαίνουν και τα ίδια θετικά. Αυτό δείχνει ότι οι κίνδυνοι μόλυνσης για τα μωρά είναι σπάνιοι.

Επίσης μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τις μητέρες ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω κολπικού τοκετού, επαφής του δέρματος και θηλασμού – όλα αυτά τα ενθαρρύνουμε», δήλωσε η δρ Θανγκαρατινάμ.

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα με Covid-19 να γεννά κατ’ ανάγκη με καισαρική ή το μωρό να χωρίζεται από τη μητέρα του μετά τη γέννα ή να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός.

Η μελέτη δείχνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης του μωρού είναι μεγαλύτερη, όταν η μητέρα είχε σοβαρή Covid-19, είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ ή είχε διαγνωστεί με τη νόσο (ή είχε πεθάνει εξαιτίας της) αμέσως μετά τον τοκετό.

Τα μωρά αυτά πρέπει να ελέγχονται μετά τη γέννα και να παρακολουθούνται πιο προσεκτικά.

Δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη διάγνωση κορωναϊού στα μωρά και στο στάδιο (τρίμηνο) της κύησης κατά το οποίο μολύνθηκε η έγκυος μητέρα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωναϊού ενδείκνυται στη διάρκεια της κύησης για να αποτρέψει την πιθανότητα λοίμωξης και ακόμη περισσότερο σοβαρής νόσησης με Covid-19.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-067696

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μετά την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: