Σε λίγο θα ανοίξει και γκούλαγκ για Στρατηγούς: Ο Πούτιν φέρεται να συνέλαβε τον υποδιοικητή της Εθνοφρουράς

Αυτοσχέδιο μνημείο για τον Ρώσο στρατιώτη στο Ποντόλσκ, έξω από τη Μόσχα. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Την παλιά καλή μέθοδο των εκκαθαρίσεων φαίνεται να επιλέγει ο Πούτιν μπροστά στην διαφαινόμενη αδυναμία των στρατηγών του να καταφέρουν ένα στρατηγικό χτύπημα στην Ουκρανία.

Τελευταίες πληροφορίες από ανεξάρτητες πλην φιλικά προσκείμενες προς την ουκρανική άμυνα πηγές, αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στη σύλληψη του Ρομάν Γαβρίλοφ, υποδιοικητού της ρωσικής Εθνοφρουράς (Rosgvardia) η οποία αποτελεί τμήμα του «εσωτερικού» στρατού της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής – δημοσιογράφος Gristo Grozev (της ερευνητικής ομάδας  Bellingcat) ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος ανεξάρτητες πηγές, ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας FSB (διάδοχος της KGB) συνέλαβε τον υποδιευθυντή της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, Roman Gavrilov.

«Τρεις ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Roman Gavrilov, ο αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Φρουράς (τμήμα του εσωτερικού στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπέστη τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία), συνελήφθη από την FSB. Ο Gavrilov εργαζόταν επίσης στο παρελθόν στην Προεδρική Φρουρά, δηλαδή στην προσωπική ασφάλεια του Πούτιν», έγραψε γράφει ο Γκρόζεφ.

 

Σημειώνεται ότι η Bellingcat αυτοπροσδιορίζεται ως «η ανεξάρτητη διεθνής ομάδα ερευνητών, ερευνητών και πολιτών δημοσιογράφων που χρησιμοποιεί έρευνα ανοιχτού κώδικα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσει διάφορα θέματα – από Μεξικανούς βαρόνους ναρκωτικών και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μέχρι την παρακολούθηση της χρήσης χημικών όπλων και των συγκρούσεων παγκοσμίως. Με προσωπικό και συνεργάτες σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, δραστηριοποιιείται σε έναν μοναδικό τομέα όπου η προηγμένη τεχνολογία, η εγκληματολογική έρευνα, η δημοσιογραφία, οι έρευνες, η διαφάνεια και η λογοδοσία συνδυάζονται».

Οι λόγοι της κράτησης δεν είναι ακόμη γνωστοί. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι συνελήφθη για «διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών», ενώ δύο άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι έκανε «σπάταλη χρήση καυσίμων», με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να «μένουν στη μέση του δρόμου» από καύσιμα, όπως έχουν δείξει πολλά βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων.

«Αν και είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς σε τι ακριβώς θα οδηγήσει η εκκαθάριση / αναδιάταξη στην κορυφή των δυνάμεων ασφαλείας, ένα πράγμα είναι σαφές: ο Πούτιν αναμφίβολα αναγνωρίζει την κρίση που περνάει αυτή η επιχείρηση. Είναι τόσο βαθειά που αλλάζει στρατηγούς κατά την διάρκεια πολέμου – μία καθόλου σωστή πρακτική», σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

Βαλτώνει και κερδίζει χρόνο; 

Σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις για ρωσικό φιάσκο στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία πυκνώνουν.

Στις  διαδοχικές εκθέσεις του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης και το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times (εδώ όπως αναπαρήχθη από skynews και DailyMail), ήρθε σήμερα να προστεθεί ανάρτηση των Financial Times που αναφέρει μάλιστα ότι ακόμη και οι διαπραγματεύσεις που συντηρεί η Μόσχα με το Κίεβο δεν αποκλείεται να είναι ένα τέχνασμα του Πούτιν για να κερδίσει χρόνο και να προωθήσει ακόμη περισσότερα στρατεύματα στην Ουκρανία για να διασώσει την επιχείρηση

Γράφουν οι FT: «Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι ρωσικές δυνάμεις κατεγράφησαν να εγκαταλείπουν την κατειλημμένη περιοχή της Οσετίας στη Γεωργία, και να κατευθύνονται προς το μέτωπο της Ουκρανίας μέσω μίας μεγάλης οχηματοπομπής συγκροτούμενης από τανκς και άλλον βαρύ οπλισμό.

 

Οι σκηνές, που αναμεταδόθηκαν ξανά και ξανά στα social και μάλιστα από διάφορες οπτικές γωνίες, έδειξαν να επιβεβαιώνουν ότι ύστερα από τρεις εβδομάδες σκληρής μάχης, η Μόσχα επιχειρεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία μεταφέροντας εκεί καινούρια στρατεύματα από οπουδήποτε αλλού.

Μερικοί εξέλαβαν τις εικόνες αυτές ως ενδείξεις μίας παραπαίουσας ρωσικής επίθεσης. Οι ίδιες εικόνες όμως εγείρουν και ερωτήματα κατά πόσον ο τρέχων κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν συνιστούν παρά ένα τέχνασμα ώστε η ρωσική πλευρά να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχθεί έως ότου οι ενισχύσεις καταφθάσουν.

Ακόμη και προ της εισβολής, προσωπικότητες όπως ο (βετεράνος) Στρατηγός Ντέϊβιντ Πετρέους (David Petraeus),αρχιτέκτων των αμερικανικών επιχειρήσεων των ετών 2007-08 στο Ιράκ, υποστήριζαν ότι η Ρωσία στερείτο ικανών δυνάμεων εάν επρόκειτο να προχωρήσει σε «αντεπίθεση».

Σήμερα, το ερώτημα είναι κατά πόσον η Μόσχα διέθετε καν επαρκή στρατεύματα για να καταλάβει τα εδάφη που επιδιώκει.

«Η Ρωσία ολοένα και περισσότερο επιχειρεί να προσθέτει περισσότερα στρατεύματα και να αντικαταστήσει τις απώλειες που υφίσταται στην Ουκρανία», εκτιμούσε και το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας μέσα στην εβδομάδα.

«Για να το επιτύχει αυτό», προσέθετε «η Μόσχα αναπτύσσει δυνάμεις από πολύ μακριά, όπως για παράδειγμα από την »ανατολική στρατιωτική περιοχή», τον Στόλο του Ειρηνικού και την Αρμενία. Επιδιώκει επίσης σταθερά να αξιοποιήσει ανορθόδοξες δυνάμεις, όπως ιδιωτικές (παρα) στρατιωτικές εταιρίες, ή Σύρους και άλλους μισθοφόρους».

Οι Ρώσοι έχουν “κολλήσει” σε όλα τα μέτωπα: 28.000 νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι * Ούτε στο Αφγανιστάν σε 20 χρόνια τόσες απώλειες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: