Ρουκέτα από ΗΠΑ δείχνει στον Πούτιν τη Χάγη: Ο Λευκός Οίκος μιλά ανοιχτά για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Μία μητέρα με τα παιδιά της στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λβιβ στην δυτική Ουκρανία, περιμένοντας το τραίνο για την Πολωνία. EPA/MYKOLA TYS




Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτελιες στρώνουν το -κατ΄  αρχήν πολιτικό- χαλί ώστε ο Βλαδίμηρος Πούτιν να οδεύσει την οδό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην πεπατημένη εγκληματιών πολέμου.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε σήμερα, για πρώτη φορά με τόση έμφαση, ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις έγιναν από  τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

Ο εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε σε αποδείξεις διότι, νομικά, ο Λευκός Οίκος πρέπει πρώτα να απαιτήσει έρευνα προτού προχωρήσει σε μια τέτοια αξιολόγηση.

«Όλοι έχουμε δει τις καταστροφικές εικόνες να έρχονται από την Ουκρανία και είμαστε απογοητευμένοι από τις βάναυσες τακτικές της Ρωσίας. Έγκυες γυναίκες σε φορεία, πολυκατοικίες βομβαρδισμένες, οικογένειες που σκοτώθηκαν αναζητώντας ασφάλεια από αυτή την τρομερή βία.

Βλέπουμε επίσης αναφορές για άλλους τύπους πιθανών κακοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς στους δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One.

Και ο Μπέιτς συνέχισε: «Αυτές είναι αηδιαστικές επιθέσεις. Οι απώλειες αμάχων αυξάνονται. Εάν η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα αμάχους, αυτό θα ήταν ένα έγκλημα πολέμου. Και όπως όλοι βλέπουμε ζωντανά στην τηλεόραση, τα στοιχεία πληθαίνουν και τα καταγράφουμε όπως συμβαίνουν. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει και ότι ο αποτρόπαιος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία δρα σε αυτόν τον πόλεμο θα οδηγήσει σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου».

Τροχιοδεικτική βολή και από ΟΗΕ: Θα λογοδοτήσουν για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

Ο ΟΗΕ καταδικάζει «ανεπιφύλακτα» τις επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για τις Πολιτικές Υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου Ασφαλείας από την οποία προέκυψε η ενοχοποητική για τη Μόχα διατύπωση («οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν») έγινε εκτάκτως και κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητηθεί η καταγγελία της τελευταίας περί «ανάπτυξης προγραμμάτων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία»….

Ωστόσο η Ντι Κάρλο εστίασε στα εξής: «Ο πόλεμος μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους», είπε η ΝτιΚάρλο, υπενθυμίζοντας ότι πολλές πόλεις πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, όπως η Μαριούπολη.

«Το να στοχοθετούνται πολίτες, νοσοκομεία, σχολεία, είναι ασυγχώρητο και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν», προειδοποίησε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια επανέλαβε τις κατηγορίες σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι συνεργάζονται με την Ουκρανία χρηματοδοτώντας «30 εργαστήρια» όπου μελετούνταν βακτήρια «της πανώλης, του άνθρακα ή της χολέρας».

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και η εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν έχει αναπτύξει πρόγραμμα βιολογικών όπλων, όπου έχει εργαστήρια που να χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία είναι εκείνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Αν και δεν παρουσίασε αποδείξεις μιας «επικείμενης απειλής», η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε: «Η Ρωσία είναι γνωστό ότι κατηγορεί ψευδώς άλλες χώρες για τις παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια».

Αποδεκατίζονται: Και τρίτος στρατηγός του Πούτιν νεκρός στη μάχη της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: