Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας: Σφυροκόπημα σε Χάρκοβο και Μαριούπολη * Αύριο οι συνομιλίες

Κατεστραμμένο και παραδομένο στις φλόγες κτίριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας, μετά τους βομβαρδισμούς του Χάρκοβου. EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — MANDATORY CREDIT: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Τον έλεγχο ενός εκ των δυο ουκρανικών πυρηνικών σταθμών που επιχειρούσαν δυνάμεις Ρώσων αλεξιπτωτιστών έχει πλέον η Ρωσία, καθώς η ρωσική επέλαση στοχεύει με σφυροκοπήματα το Χάρκοβο και την Μαριούπολη, ενώ σχετική στασιμότητα παρατηρείται στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της έφτασε στο σημείο διεξαγωγής του β΄γύρου του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στη Λευκορωσία. Ωστόσο, από ουκρανικής πλευράς ανακοινώθηκε πως η αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ’ οδόν και θα φτάσει αύριο το πρωί. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε στο TASS ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί.

 

Υπό ρωσικό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

Νωρίτερα, το πρωί σήμερα Τετάρτη, περίπου 20 ελικόπτερα με Ρώσους αλεξιπτωτιστές είχαν πετάξει από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ενώ κάτοικοι από γειτονική πόλη και εργαζόμενοι της μονάδας είχαν κατέβει στους δρόμους με την πρόθεση να μπλοκάρουν την προσέγγιση ρωσικών δυνάμεων.

Η Χερσώνα είναι δική μας , λέει ο Ζελένσκι

Κι ενώ από το πρωί η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι έχει πλέον τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Χερσώνα στα νότια, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού στα νότια της χώρας.

  • Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», είπε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται. Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής, δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν».

Στραγγαλίζουν την Μαριούπολη

Το σημαντικότατο για την έκβαση της ρωσικής εισβολής λιμάνι της Μαριούπολης βρίσκεται  «κοντά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή» μετά από περισσότερες από ατέλειωτες ώρες συνεχούς βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης στο BBC.
“Ο ρωσικός στρατός δρα με όλα τα όπλα του εδώ – πυροβολικό, πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, αεροπλάνα, τακτικές ρουκέτες. Προσπαθούν να καταστρέψουν την πόλη”, είπε ο Σεργκέι Ορλόφ.

Ο Ορλόφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη από όλες τις πλευρές και τα χτυπήματα σε βασικές υποδομές έχουν προκαλέσει διακοπή την παροχή νερού και ρεύματος σε τμήματα της πόλης. Μια πυκνοκατοικημένη κατοικημένη περιοχή στην αριστερή όχθη της πόλης είχε «σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί», είπε.

“Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των θυμάτων εκεί, αλλά πιστεύουμε ότι τουλάχιστον εκατοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί. Δεν μπορούμε να πάμε για να ανασύρουμε τα πτώματα. Ο πατέρας μου μένει εκεί, δεν μπορώ να τον φτάσω, δεν ξέρω αν είναι ζωντανός ή νεκρός.”

Η Μαριούπολη αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία, επειδή η κατάληψή της θα επιτρέψει στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στρατεύματα στην Κριμαία, τη νοτιοδυτική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ρωσικό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την πόλη του Χάρκοβου με όλα τα μέσα, ισοπεδώνοντας δομές, κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από το πρωί σήμερα Τετάρτη οι Ρώσοι έχουν περάσει στο στάδιο των μαζικών βομβαρδισμών. Κτίρια διοίκησης έχουν καταρρεύσει, δρόμοι έχουν καταστραφεί, ενώ είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών.

Η μοναδική επίσημη αναφορά, κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και εννέα τραυματίες, καθώς και για άλλους 10 ανθρώπους που διασώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια

Προς τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών: Ελάτε να πάρετε τους νεκρούς σας

Ο ουκρανικός στρατός κάλεσε σήμερα τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους αναζητήσουν, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής στη χώρα από τη Μόσχα.

«Λήφθηκε απόφαση να παραδοθούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους αν έρθουν να τους αναζητήσουν στην Ουκρανία, στο Κίεβο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Έδωσε στη δημοσιότητα αριθμούς τηλεφώνων και ένα email μέσω του οποίου οι μητέρες μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τους γιους τους που κρατούνται στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η κράτηση των γιων τους, οι Ρωσίδες γυναίκες συμβουλεύονται να ταξιδέψουν στην Πολωνία και στη συνέχεια να εισέλθουν στην Ουκρανία μέσω συνοριακού σημείου διέλευσης.

«Θα σας καλωσορίσουν και θα σας συνοδεύσουν πίσω στο Κίεβο, όπου θα σας παραδοθεί ο γιος σας», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο.

«Σε αντίθεση με τους φασίστες του Πούτιν, εμείς οι Ουκρανοί δεν διεξάγουμε πόλεμο ενάντια στις μητέρες και τα αιχμάλωτα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και των Τσετσένων αυτονομιστών τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, πολλοί νεαροί Ρώσοι κληρωτοί στάλθηκαν στο μέτωπο και ορισμένοι αιχμαλωτίστηκαν.

Oι μητέρες των στρατιωτών είχαν κινητοποιηθεί τότε για να τους φέρουν πίσω ζωντανούς ή να φέρουν πίσω τα πτώματά τους, χωρίς να διστάζουν να πάνε εκεί, ένα κίνημα που είχε πυροδοτήσει αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία.

 

ΠΟΫ: Ρωσικές επιθέσεις σε νοσοκομεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του μετά από αναφορές για επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές για επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις», δήλωσε o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Η ιερότητα και η ουδετερότητα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των προμηθειών, των μεταφορών και των εγκαταστάσεων για ασθενείς, και το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση στην περίθαλψη πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται», είπε.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του για τη δημιουργία διαδρόμων για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως της μεταφοράς οξυγόνου, τα αποθέματα του οποίου στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλά.

Μια πρώτη αποστολή ιατρικού εξοπλισμού του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών κιτ, πρόκειται να φτάσει στην Πολωνία σήμερα, είπε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ένα περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση με βαριά όπλα σε νοσοκομείο που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 10, μεταξύ των οποίων έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει επί του παρόντος αρκετές άλλες αναφερόμενες επιθέσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Χάρκιβ και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της χώρας, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Περίπου 660.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί «ραγδαία», προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Associated Press, AFP

Σκηνικό Αρμαγεδδώνα σε όλη την Ουκρανία: Προπαγάνδα ζόφου από Λαβρόφ για καταστροφικό Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο * Στον αέρα οι συνομιλίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: