«Πόρτα» Παναγιωτόπουλου στον πονηρό Ακάρ: Τον έβαλε στην θέση του για τις δηλώσεις περί κοινών πόρων στο Αιγαίο…

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Χουλουσί Ακάρ να πέσει η ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσουν τόσο οι δηλώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση όσο και οι παραβιάσεις- υπεροτήσεις πάνω από την Ελληνική νησιωτική γη. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Νυχτερινές μαζικές παραβιάσεις από την Άγκυρα- απάντηση στην ξεκάθαρη θέση του Έλληνα υπουργού.

Τα πράγματα στη σωστή τους βάση τοποθετεί ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ύστερα από τις νέες «πονηριές» του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος έκανε λόγο περί «κοινής χρήσης» για το Αιγαίο.

  • Σε γραπτή δήλωση ο κος. Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού. Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις  μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“,  και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί». 

Μπορεί η Αθήνα να έχει και να δείχνει την καλή διάθεση ώστε να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, αλλά η γείτονα αυτό το μεταφράζει είτε ως αδυναμία είτε ως ευκαιρία για «winwin» καταστάσεις.

Βεβαίως ο κος. Ακάρ δεν αναφέρθηκε ποτέ στα όσα του τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος τον κάλεσε να σταματήσουν οι δηλώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση και μπει τέλος στις έκνομες ενέργειες από την τουρκική πολεμική αεροπορία στον ουρανό του Αιγαίου. Αντιθέτως η τοποθέτηση του κου. Ακάρ, μόλις λίγες ώρες μετά το τετ α τετ με τον κο. Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΑΜ στου ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έβγαλε ένα εντελώς διαφορετικό νόημα απ’ όσα καταθέτει ο Έλληνας υπουργός.  

Όπως κάνει και ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από συναντήσεις που έχει με άλλους ηγέτες κρατών, ο Χουλουσί Ακάρ φώναξε τον τουρκικό Τύπο για να δηλώσει τα του θετικού κλίματος κατά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και εκεί ο κος. Ακάρ μίλησε για «κοινή χρήση» του Αρχιπελάγους από Ελλάδα και Τουρκία.

  • Η ελεύθερη μετάφραση στο πλούσιο Ελληνικό λεξιλόγιο φέρνει την λέξη συνεκμετάλλευση η οποία ωστόσο είναι όρος με συγκεκριμένο περιεχόμενο και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, εφόσον υπάρχουν κοιτάσματα εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής.

Όμως η Τουρκία θέλει αυτή ακριβώς την κατάσταση, την εκμετάλλευση δηλαδή του Αιγαίου που δεν ανήκει σε αυτήν και ζητά μάλιστα από την Αθήνα να κινηθεί προς αυτή την οδό.

Νυχτερινό «μήνυμα» με παραβιάσεις από F-16

Και η δήλωση που εξέδωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αφήνει έκθετο τον Τούρκο ομόλογό του, διότι ο κος. Ακάρ απέδωσε ένα εντελώς διαφορετικό στίγμα από αυτό που μαρτυρά η Ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση των δυο υπουργών έγινε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο των Βρυξελλών. Η Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο πάντοτε έχει την διάθεση της αρχής καλής γειτονίας και συνεννόησης και γι’ αυτό τον λόγο αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση, η οποία είχε και ιδιαίτερη σημειολογία διότι έγινε αμέσως μετά το τετ α τετ των ηγετών των δυο χωρών κατά το οποίο έγινε λόγος για θεμέλια στην βελτίωση των σχέσεων των Ελλάδας- Τουρκίας.  

  • Όμως για τέταρτη μέρα μετά το γεύμα στην Πόλη των κυρίων Μητσοτάκη- Ερντογάν η γείτονα δεν σταμάτησε το μπαράζ των προκλήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά το «ξεκαθάρισμα» του κου. Παναγιωτόπουλου μέσω της γραπτής δήλωσής του, η Τουρκία αντέδρασε με την αποστολή F-16 που έκαναν 10 παραβιάσεις μέσα στη νύχτα στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Είχαν προηγηθεί Δευτέρα- Τρίτη & Τετάρτη δεκάδες παραβιάσεις, με ότι πτητικό μέσω διαθέτει η Τουρκία γεγονός που ανέβασε τον δείκτη της παραβατικότητας σε πάνω από 80 παραβιάσεις μέσα σε τρεις ημέρες.

Και εδώ φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο ότι η Άγκυρα θέλει και διαφημίζει την δήθεν καλή γειτονία και προσέγγιση, αλλά στις διμερείς σχέσεις, η κατανόηση και η φιλία σταματούν εκεί που ξεκινούν οι διεκδικήσεις και οι αμφισβητήσεις στον ουρανό και την θάλασσα του Αιγαίου, όπως επίσης και στην Αν. Μεσόγειο.

Τόσο το υπουργείο Εθνικής άμυνας, όσο και τα Επιτελεία σημειώνουν πως στην πράξη θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις που έχει η Τουρκία, παρά το προσωπείο που έχει φορέσει ξανά ώστε να φανεί «ειρηνοποιός» στην Ουκρανο-Ρωσική κρίση αλλά και στις σχέσεις της με την Αθήνα…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πιστή στο Casus Belli η Τουρκία: Από την μια συναντήσεις και από την άλλη 80 παραβιάσεις σε τρεις μέρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: