Παράθυρο ευκαιρίας τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ: Η ΠΑ τα θέλει σε ρόλο work horse για τον ουρανό του Αιγαίου

Τα ΗΑΕ έχουν τιμήσει πολλές φορές την Ελλάδα με τη συμμετοχή τους στην άσκηση “Ηνίοχος” , απ’ όπου και η εικόνα. Φέτος λόγω της Ουκρανό-Ρωσική κρίσης ακύρωσαν τη συμμετοχή τους από οποιαδήποτε άσκηση εκτός των συνόρων. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν για το ενδεχόμενο απόκτησης των Εμιρατινών Mirage 2000-9. Οι αεροπόροι έχουν να θυμούνται τουλάχιστον άλλες τρεις επαφές που θέμα συζήτησης ήταν ακριβώς αυτό.

Η Πολεμική Αεροπορία με την 40ετή εμπειρία της «Γαλλικής σχολής» στον στόλο της, εμπιστεύεται και θέλει να υπάρχουν πάντοτε τα «Δελταπτέρυγα», με την ιδιαίτερη αεροδυναμική, στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Ακόμη και ηγεσίες του παρελθόντος, πιστές στον τύπο του F-16, δήλωναν πως δεν μπορούν να σκεφτούν την Πολεμική Αεροπορία δίχως τα Mirage.

  • Η είδηση των τελευταίων ημερών ότι λόγω της συμφωνίας Γαλλίας- ΗΑΕ για την αγορά 80 Rafale, τα Mirage 2000-9, από το 2026 και μετά θα είναι διαθέσιμα. Και το «παράθυρο» ευκαιρίας η Ελληνική πλευρά δεν θέλει να το χάσει, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη του αεροπορικού Επιτελείου στον διαχρονικό «τρομοκράτη» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο

Οι δε πληροφορίες ότι τόσο η Γαλλία, όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο απόκτησης των Mirage 2000-9 από την Ελλάδα, εντάσσεται στις ευρείες πολιτικές και αμυντικές προσπάθειες που έχει κάνει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας τους Άραβες στο FIR Αθηνών, στην πρωτεύουσα στο Μ. Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Γιατί η Πολεμική Αεροπορία θέλει τα Mirage 2000-9;

 

Όμως τι ακριβώς αναζητά η Πολεμική Αεροπορία μέσα από την ενδεχόμενη προσθήκη των Mirage 2000-9; Πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο ομιλούν για κατακόρυφη άνοδο της οροφής στον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών και μάλιστα με έναν τύπο multi role αεροσκάφους. Και φυσικά αν και εφόσον ισχύσει ένα τέτοιο deal θα υπάρχουν αεροσκάφη work horse για την καθημερινή ασπίδα απέναντι στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και μάλιστα με ένα αεροσκάφος «άγχος» για τον αντίπαλο. Με αυτό τον τρόπο το αεροπορικό Επιτελείο δεν θα καίει στο μέλλον τα αναβαθμισμένα F-16 Viper πόσο δε μάλλον τα Rafale.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές δεν παραλείπουν το ιδεατό σενάριο, που θα ήταν η επιπλέον προσθήκη Rafale F3R από τη στιγμή που η Αθήνα επένδυσε με την προσθήκη των μαχητικών 4,5 γενιάς, που φέρνουν νέα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

  • Η υπάρχουσα έκδοση του Mirage 2000-5 θεωρείται ιδιαίτερα προηγμένη, τουλάχιστον σε επίπεδο ηλεκτρονικών και κυρίως στο σύστημα αυτοπροστασίας, (σ.σ. Σύστημα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, διανομέας αναλώσιμων με αεροφύλλα- θερμοβολίδες, παρεμβολέας) ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χάρις τις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας, θεωρείται πως τα Dash-5 της 331 Μοίρα «Θησέας θα φτάσουν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ίσως και την οροφή των διαθεσιμοτήτων.

Και μπορεί τα Mirage 2000-5 να είναι προσανατολισμένα κατ’ εξοχήν για τον air to air αγώνα στον ουρανό του Αιγαίου- ανεξάρτητα αν φέρουν και τον πύραυλο κρούσης SCALP EG, αλλά τα Εμιρατινά «Δελταπτέρυγα» μετά και την αναβάθμιση του 2017 που έκαναν οι Άραβες είναι μαχητικά διπλού ρόλου.

Σίγουρα παλαιότερα ως κατασκευή των Ελληνικών Dash-5, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 & 1990 αλλά με αναβάθμιση του 2017, με πιστοποίηση του ατρακτιδίου Sniper (σ.σ. που για την Ελλάδα ακόμη είναι μακριά μιας και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα βρίσκονται ως υπό-πρόγραμμα μέσα στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50) , ραντάρ RDY-3, ισχυρότατο παρεμβολέα και σύστημα αυτοπροστασίας. Μάλιστα τα Mirage 2000-9 φέρουν τον αποκλειστικό stand of πύραυλο, με ηλεκτροπτική καθοδήγηση, Black Sahin, ο οποίος είναι πιστοποιημένος και για τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ.

Η άλλη όψη του νομίσματος, όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές, είναι ότι τα «9άρια» αποτελούσαν ένα επιθυμητό σενάριο πριν την άφιξη των Rafale. Αν υπήρχε η οικονομική άνεση και θέλοντας να ομιλεί η Πολεμική Αεροπορία για Game Changer όπλο, η αύξηση του συγκεκριμένου στόλου είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Και φυσικά εφόσον η αεροπορία πέρασε στον προθάλαμο της 5ης γενιάς, δηλαδή στην 4,5 η λογική εξέλιξη λέει πως το επόμενο εξελικτικό βήμα είναι είτε η αύξηση των νέων Γαλλικών αεροσκαφών είτε το F-35, για το οποίο το αεροπορικό Επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει προς την πολιτική ηγεσία ότι είναι απαραίτητο για την ιστορική ισχυρή συνέχεια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Από τους Οθωνούς και τη Γαύδο ως το Καστελόριζο και τον Έβρο: Το άρμα του Ηνίοχου σκεπάζει τους ουρανούς και εκνευρίζει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: