Παρά τη μίνι προβοκάτσια Τσελίκ, κανονικά η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

File photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο Λονδίνο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Οριστικοποιείται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα Τρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είναι γνωστό ο κ Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Πατριαρχείο στο Φανάρι, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας ενώ τη ίδια ώρα ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρίσκεται και αυτός στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αρχικές πληροφορίες από την πλευρά της Τουρκίας έκαναν λόγο για γεύμα εργασίας και αναμενόταν η επιβεβαίωση από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου η αρχική αντίδραση αναφερόταν σε συνεννοήσεις που όμως δεν είχαν καταλήξει οριστικά.

Ακολούθησε όμως, μια κλασσικά εμπρηστική δήλωση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος άρχισε πάλι να… απαγγέλλει το γνωστό τροπάριο περί γαλάζιας πατρίδας εμπλουτισμένο με λίγο αποστρατιωτικοποίηση και τρύπιες βάρκες μεταναστών στο Αιγαίο.

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, παραμονή μιας συνάντησης κορυφής όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά και λειτουργούν ανασταλτικά. Ακολούθησε ένα τηλεφωνικός γύρος συνεννοήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέσω των ειδικών διαύλων που διατηρούνται «ανοικτοί» και τελικά τι Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε, όπως δείχνουν όλα, ότι η συνάντηση θα γίνει χωρίς να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμά του.

Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι γνωστές» και θυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν περιμένει από μια τέτοια συνάντηση «θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Η τελική επιβεβαίωση από ελληνικής πλευράς αναμένεται να περιλαμβάνει και το… μενού της συζήτησης ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας από καμία πλευρά.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: