Ωμή προειδοποίηση του Μπάιντεν: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει αν ο Πούτιν κτυπήσει έδαφος του ΝΑΤΟ: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden speaks in the Roosevelt Room of the White House in Washington, D.C., USA, 11 March 2022. EPA, Al Drago, POOL




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας τις οποίες συνδύασε με την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων πολεμικού υλικού, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής στην Ευρώπη.

Πριν από τη νέα ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό, ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι στον οποίο ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του. Παρηγοριά στον άρρωστο…

Επίσης επανέλαβε ότι η στρατιωτική συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο πλευρό της Ουκρανίας σημαίνει την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μία θέση την οποία επιμένει να μην αλλάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπεριφερόμενος υπεύθυνα σε μία στιγμή κατά την οποία κυριαρχεί η ανευθυνότητα από την πλευρά του κ. Πούτιν.

«Δεν πρόκειται», είπε, «να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Στη Φιλαδέλφεια, την οποία επισκέφθηκε μετά την εκφώνηση της ομιλίας του, ήταν πιο ξεκάθαρος:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ξανά οτι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε τα εξής:

«Δεν θα πολεμήσουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία», είπε. «Αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», εννοώντας όταν γίνει μία επίθεση σε νατοϊκό έδαφος.

«Καθώς παρέχουμε αυτή την υποστήριξη στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε να μένουμε μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και να στέλνουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα: ότι θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Αν μετακινηθούν μια φορά, και αν απαντήσουμε, είναι Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλλά έχουμε μια ιερή υποχρέωση (να προστατεύσουμε) το έδαφος του ΝΑΤΟ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την ομιλία του, απάντησε μόνο σε μία ερώτηση που αφορούσε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ρωσία χημικά. Είναι ένα θέμα που ανησυχεί βαθύτατα τους πάντες στην Ουάσιγκτον καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κ. Πούτιν το σκέφτεται.

«Δεν πρόκειται», απάντησε ο κ. Μπάιντεν, να μιλήσω για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα εάν χρησιμοποιήσει χημικά».

Πάντα τίθεται το ερώτημα εάν οι οικονομικές κυρώσεις από μόνες τους θα αναγκάσουν τον κ. Πούτιν να υποχωρήσει και να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Μέχρι τώρα δείχνει να μην πτοείται αν και η κατάσταση επί του εδάφους δεν είναι η επιθυμητή για τον Ρώσο Πρόεδρο.

Πριν από λίγο το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά όχι πιο κοντά προς το Κίεβο, σε αντίθεση με χθες που είχαν κάνει πρόοδο. Βρίσκονται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Εμείς είχαμε υπολογίσει 12 χιλιόμετρα λόγω των χθεσινών ανακοινώσεων.

Το Πεντάγωνο βλέπει κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών σε όλα τα μέτωπα, αλλά όχι ικανές για να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

“Δεν έχουν καταλάβει το Χάρκοβο” αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη. Θα πρόσθετα με βάση την ενημέρωση ότι πλησιάζουν επικίνδυνα πια στο Χάρκοβο.

Ο πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του για να εγκρίνει τον τερματισμό του καθεστώτος του ευνοούμενου κράτους, που σημαίνει ότι τερματίζονται οι ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Όχι μόνο της Αμερικής αλλά και των Ευρωπαίων.

Βεβαίως σίγουρα η σύμμαχος Τουρκία δεν θα ακολουθήσει πάλι, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι παραμένει μονίμως ατιμώρητη.

Αξιωματούχος χαρακτήρισε τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν σημαντική, που θα σπάσει το ρωσικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το καθεστώς του ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος απαγορεύεται η εισαγωγή της ρωσικής βότκας που απέφερε δισεκατομμύρια στην οικονομία της Ρωσίας. Επίσης, τα διαμάντια και τα θαλασσινά και  γενικά όλα τα ρωσικά προϊόντα.

Ο κ. Μπάιντεν επιτέθηκε ξανά εναντίον των ολιγαρχών:

“Υποστηρίζουν, είπε, τον Πούτιν. Κλέβουν από τον ρωσικό λαό και επιδιώκουν να κρύψουν τα χρήματά τους στις χώρες μας. Είναι μέρος αυτής της κλεπτοκρατίας που υπάρχει στη Μόσχα και πρέπει να συμμεριστούν τον πόνο αυτών των κυρώσεων”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει οτι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Δεν αναφέρθηκε σε αποδείξεις διότι νομικά ο Λευκός Οίκος πρέπει να απαιτήσει έρευνα πριν γίνει μια τέτοια αξιολόγηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

«Όλοι έχουμε δει τις καταστροφικές εικόνες να έρχονται από την Ουκρανία και είμαστε απογοητευμένοι από τις βάναυσες τακτικές της Ρωσίας. Έγκυες γυναίκες σε φορεία, πολυκατοικίες βομβαρδισμένες, οικογένειες που σκοτώθηκαν αναζητώντας ασφάλεια από αυτή την τρομερή βία. Βλέπουμε επίσης αναφορές για άλλους τύπους πιθανών κακοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο», είπε ο κ. Μπέιτς.

Και συνέχισε: «Αυτές είναι αηδιαστικές επιθέσεις. Οι απώλειες αμάχων αυξάνονται. Εάν η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα αμάχους, αυτό θα ήταν ένα έγκλημα πολέμου. Και όπως όλοι βλέπουμε ζωντανά στην τηλεόραση, τα στοιχεία πληθαίνουν και τα καταγράφουμε όπως συμβαίνουν. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει και ότι ο αποτρόπαιος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία δρα σε αυτόν τον πόλεμο θα οδηγήσει σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου».

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η ύπουλη κίνηση Ερντογάν στον Μπάιντεν: Του τηλεφώνησε για την Ουκρανία για να παραπονεθεί για S-400 και F-35… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: