Σκηνικό Αρμαγεδδώνα σε όλη την Ουκρανία: Προπαγάνδα ζόφου από Λαβρόφ για καταστροφικό Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο * Στον αέρα οι συνομιλίες

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. EPA/SHAMIL ZHUMATOV / POOL




Σκηνικό ολομέτωπης μαζικής επίθεσης σε νέο στάδιο, με επίκεντρο τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και κυρίως την πρωτεύουσα Κίεβο δημιουργεί η Ρωσία,  με τις μάχες να σοβούν στα βόρεια, τα δυτικά και στα ανατολικά της δοκιμαζόμενης χώρας.

Παράλληλα, η ρωσική πολεμική μηχανή εντείνει και τον πόλεμο της προπαγάνδας με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αναλαμβάνει την εκστρατεία του τρόμου, μιλώντας για τον τον επόμενο “Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο” που θα είναι “πυρηνικός και καταστροφικός”, την ίδια ώρα που η Μόσχα καλεί σε διαπραγματεύσεις το Κίεβο με ζητούμενο την συνθηκολόγησή της…

Ωστόσο, καθώς η προέλαση των Ρώσων αντιμετωπίζει αντίσταση και δεν βαίνει όπως αρχικά είχε υπολογιστεί εξελισσόμενη σε έναν blitzkrieg – αστραπιαίο νικηφόρο πόλεμο – η διαδικασία του διαλόγου βρίσκεται στον αέρα, καθώς τίποτε ακόμη δεν δείχνει οι δυο πλευρές να οδηγούνται στον β’ γύρο συνομιλιών όπως είχε άρχικά καθοριστεί, στην Πολωνία.

Λαβρόφ: Πυρηνικός και καταστροφικός Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος

Προσθέτοντας τόνο ζόφου στην εικόνα που εξελίσσεται στο πεδίο και με προφανή στόχο την δημιουργία ψυχολογικής επιβάρυνσης του αντιπάλου και των συμμάχων του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησε σε νέες δηλώσεις – απειλές, αναφερόμενος, χωρίς να υπάρχει σαφής αφορμή, στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, θα περιλαμβάνει χρήση πυρηνικών όπλων και θα είναι καταστροφικός.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας στο Aljazeera. είπε ακόμη ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα».

Και συνέχισε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζο) Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος άνθρωπος και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η μόνη εναλλακτική στις κυρώσεις… είναι ο παγκόσμιος πόλεμος».

Για τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε: «Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, στοχεύει στον αφοπλισμό της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Κίνδυνος για επιθέσεις σε ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ρωσική επίθεση σε πυρηνικό σταθμό έκρουσε με ανάρτησή του στα social media o Αντόν Χεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Όπως ανέφερε σε post του στο Telegram ο Χεραστσένκο, έχουν ειδοποιηθεί από την Ουκρανική Εθνοφρουρά ότι περίπου 20 ελικόπτερα του κατακτητή με αλεξιπτωτιστές πέταξαν από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας Γιουζνουκραΐνσκ.

«Μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση με στόχο τον πυρηνικό σταθμό, Η Εθνοφρουρά είναι έτοιμη να πολεμήσει!» γράφει στην ανάρτησή του ο Χεραστσένκο.

Πίσω στις ΗΠΑ τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη

Χθες, ο Λαβρόφ είχε αναφέρει πως η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο να βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.

«’Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ο Λαβρόφ στην ομιλία του είχε επισημάνει ότι το Κίεβο επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί. «Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο»..

Ημέρα 7η της σοβιετικής εισβολής: Τί συμβαίνει στο πεδίο 

Μια φάλαγγα μήκους 64 χιλιομέτρων με εκατοντάδες ρωσικά τανκς και άλλα οχήματα προχώρησε αργά προς το Κίεβο. Φαίνεται να αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Πούτιν να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαταστήσει ένα καθεστώς φιλικό προς το Κρεμλίνο.

  • Οι Ρώσοι πίεσαν επίσης την επίθεσή τους σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών λιμανιών της Οδησσού και της Μαριούπολης στο νότο.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η στρατιωτική πρόοδος της Ρωσίας έχει επιβραδυνθεί, μαστίζεται από προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και εφοδιασμού.

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες έχουν ξεμείνει από καύσιμα και τρόφιμα, είπε ο αξιωματούχος, και το ηθικό τους έχει πτοηθεί ως εκ τούτου. Ο ρωσικός στρατός έχει επίσης ακινητοποιηθεί λόγω της σκληρής αντίστασης στο έδαφος και της απρόσμενης αδυναμίας να κυριαρχήσει πλήρως στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι έχει στοιχεία πως η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Σε δήλωση του υπουργείου που δημοσιεύτηκε νωρίς την Τετάρτη στο Facebook ανέφερε ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα μάχης και είναι συγκεντρωμένα κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. .

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε σήμερα Τετάρτη ότι η ρωσική αεροπορία απενεργοποίησε τον κύριο τηλεοπτικό πύργο με αεροπορική επιδρομή, αλλά πρόσθεσε ότι η επίθεση δεν έπληξε κανένα κτήριο κατοικιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ δεν αναφέρθηκε στους θανάτους από τις επιθέσεις της Τρίτης ή τις ζημιές στο παρακείμενο μνημείο Μπάμπι Γιαρ στα θύματα του Ολοκαυτώματος του Κιέβου. Είπε ότι η επίθεση είχε στόχο να απενεργοποιήσει την ικανότητα της Ουκρανίας να οργανώνει «πληροφοριακές επιθέσεις».

  • Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει δει μια αύξηση των ρωσικών αεροπορικών και πυροβολικών επιδρομών σε κατοικημένες αστικές περιοχές τις τελευταίες δύο ημέρες. Ανέφερε επίσης ότι τρεις πόλεις — το Χάρκοβο, η Χερσώνα και η Μαριούπολη — περικυκλώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της Χερσώνας. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης,  λέει ότι εξακολουθεί να ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αποβιβαστεί στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, λέει η Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκαν σφοδρές μάχες

Πολλοί στρατιωτικοί ειδικοί ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάζει τακτική. Η στρατηγική της Μόσχας στην Τσετσενία και τη Συρία ήταν να χρησιμοποιήσει πυροβολικό και αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να κονιοποιήσει τις πόλεις και να συντρίψει την αποφασιστικότητα των μαχητικών.

Θρίλερ με τον β΄γύρο των συνομιλιών

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αν και σήμερα αναμενόταν ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας με χώρα φιλοξενίας την Πολωνία, προς το παρόν είναι στον αέρα.

Από τη μια, τα ρωσικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων δεν ακυρώθηκε, αλλά άλλαξε η ώρα της συνάντησης και θα γίνει πιθανότατα το βράδυ, ωστόσο το Κίεβο το διαψεύδει.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ στο Reuters, η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια «ουσιαστική ατζέντα».

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή  ο Ποντόλιακ δήλωσε: «Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα».

 

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC, Reuters, AFP

 

Ο Πούτιν ετοιμάζεται να εισβάλει και στη Μολδαβία: Ο υποτακτικός Λουκασένκο τον… προδίδει [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: