Ολοκληρώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κύπρο: Τι ξεχώρισε και προκάλεσε συγκίνηση [photo]

Παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ/Α.ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ/ΓΤΠ




Με Πανηγυρικές Δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις επαρχίες, η Κύπρος γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στις 11.00 ξεκίνησε η παρέλαση στη Λευκωσία, με τον Υπουργό Παιδείας, συνοδευόμενο από τον Προεδρεύοντα της Βουλής, να δέχεται τον χαιρετισμό της παρέλασης από την εξέδρα μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι, Σωματεία και Οργανώσεις.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε ο φοιτητής του Κολεγίου Τέρρα Σάντα στη Λευκωσία ο οποίος παρέλασε με το τροχοκάθισμά του και κράτησε ψηλά την Κυπριακή σημαία, στο πλαίσιο της παρέλασης για τον εορτασμό της 25 Μαρτίου.

Ο φοιτητής κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

KYΠΕ Α.ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ/ΓΤΠ

Έλληνας Πρέσβης: Η μη επίλυση του Κυπριακού συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα 

Η μη επίλυση του Κυπριακού επί 47 και πλέον έτη εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας συνιστά μία μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ανέφερε στο τηλεοπτικό μήνυμα του, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κυπριακή Δημοκρατία Ιωάννη Παπαμελετίου, σημειώνοντας ότι η θέση αρχών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχει πλήρη εφαρμογή και στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία επίσης αποτελεί θύμα εισβολής και κατοχής.

Τόνισε πως για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί το κορυφαίο εθνικό ζήτημα και ότι παραμένει αταλάντευτος στόχος η άρση των συνεπειών της εισβολής και ο τερματισμός της κατοχής, με την πλήρη αποκατάσταση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

Σημείωσε παράλληλα, ότι βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η προστασία της ελληνικής ομογένειας στην εμπόλεμη Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται, έχοντας ήδη θρηνήσει θύματα.

Ανέφερε πως για την Ελλάδα, η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των ΗΕ, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταδικάστηκε από την πρώτη στιγμή από σύσσωμη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Πρόσθεσε πως Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται και συναποφασίζουν με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζουν πλήρως τις αποφάσεις που λαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένων και των περιοριστικών μέτρων.

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα αυτούς που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Και ζητούμε από άλλες χώρες, ιδιαίτερα εκείνες οι οποίες είναι υποψήφιες προς ένταξη, να εναρμονισθούν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στη λήψη περιοριστικών μέτρων», συνέχισε ο κ. Παπαμελετίου.

Σε σχέση με το Κυπριακό είπε ακόμα ότι η Τουρκία και η παρούσα τουρκοκυπριακή ηγεσία καταβάλλουν προσπάθειες για αλλαγή της βάσης επίλυσης του Κυπριακού, εμμένοντας σε αξιώσεις που δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν αποδεκτές, καθώς βρίσκονται εκτός του συμπεφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από armyvoice.gr

Ιερός και ακατάλυτος ο δεσμός Κύπρου-Ελλάδας: Μήνυμα Αναστασιάδη για την 25η Μαρτίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: