Όχι, δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση, κλείνει το θέμα…

FILE PHOTO: US President Joe Biden arrives on the South Lawn of The White House in Washington, DC, USA, 27 March 2022. President Biden is returning from a trip to Brussels and Poland where he met with NATO members about the Russian invasion of Ukraine. EPA, JOSHUA ROBERTS, POOL




Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε προχθές Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία».

«Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε χθες.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States – Κίεβο, Ukraine

Η Σμιθ ερμηνεύει σχόλιο Μπάιντεν για τον Πούτιν: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: