Ο Ερντογάν εμφανίζεται ως “χορηγός” των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας: Κάνει πανηγύρια μόνος του;

FILE PHOTO: Turkish President Erdogan (L) welcomes the Russian (R side) and Ukrainian (L side) delegations before their talks, at Dolmabahce Palace in Istanbul, Turkey, 29 March 2022. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE




Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε προχθες το Ουζμπεκιστάν, βρήκε το χρόνο λίγο πριν από την αναχώρησή του να καλωσορίσει τους Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις όχθες του Βοσπόρου, στα ίδια τα γραφεία της τουρκικής προεδρίας, επισημαίνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη.

Φρόντισε να είναι εκεί, για τη φωτογραφία και για λίγα λόγια. Μπροστά στις κάμερες, απευθύνθηκε στις αντιπροσωπείες με έναν τόνο που έμοιαζε, μερικές φορές, με αυτόν ενός προπονητή ή διευθυντή.

Νομίζω ότι έχουμε εισέλθει σε μια φάση όπου πρέπει να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες. Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς”, τους είπε.

Λιγότερο από τέσσερις ώρες αργότερα, οι απεσταλμένοι από το Κίεβο και τη Μόσχα είχαν να ανακοινώσουν κάποια “καλά νέα”. [..]

(Σ.Σ.: Αργότερα και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν ότι δεν υπήρξε πρόοδος. Οι δολοφονικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζονται).

Η Ουάσινγκτον ήταν πιο προσεκτική, κάνοντας λόγο για “επανατοποθέτηση” των ρωσικών δυνάμεων. Η Τουρκία, η οποία φιλοξένησε τις συνομιλίες, έμεινε ικανοποιημένη.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της, Mevlut Cavusoglu, δήλωσε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο “σημαντική” πρόοδο από την έναρξη του πολέμου. Είπε ότι αναμένει από τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του να έχουν συνομιλίες σύντομα, το τελευταίο βήμα πριν από μια σύνοδο κορυφής σε προεδρικό επίπεδο.

Οι δύο αντιπροσωπείες δήλωσαν την Τρίτη ότι οι ανταλλαγές τους άνοιξαν το δρόμο για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Πούτιν (Putin) και Ζελένσκι (Zelensky). Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε τα “θετικά” μηνύματα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να “χαλαρώσει” τις στρατιωτικές του προσπάθειες. (Σ.Σ.: Αργότερα αποκλείστηκε μία συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο πόλεμος συνεχίζεται…).

Από την τουρκική πλευρά, το μήνυμα είναι σαφές: ο Erdogan θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίλυση αυτής της σύγκρουσης και θεωρεί ότι είναι σε θέση να το πράξει.  

Η Τουρκία θέλει να επιλεγεί για να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τους οποίους χαρακτηρίζει “αγαπημένους φίλους”.

Η προθυμία της Άγκυρας να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής οφείλεται τόσο στη θέση της έναντι των εμπόλεμων μερών όσο και στο δικό της συμφέρον για μια γρήγορη έκβαση.

Ο πόλεμος έχει ήδη αντίκτυπο στην εύθραυστη τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε νομισματική κρίση και βιώνει καλπάζοντα πληθωρισμό (+50% σε ένα χρόνο) που θα μπορούσε να κοστίσει στον Erdogan πόντους στις επόμενες εκλογές του Ιουνίου 2023.

ΠΗΓΗ: Le FigaroAnne Andlauer – Erdogan se pose en «parrain» des pourparlers russo-ukrainiens

Τι είναι τα μέλη του Τάγματος Azov: Νεοναζιστές ή πατριώτες που συμβάλλουν τα μάλα στην άμυνα της Ουκρανίας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: