Ο Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις Κύπρου-Εσθονίας, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβεως της Εσθονίας κας Karin Rannu.ΓΤΠ/Α.ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποδεχόμενος την Πέμπτη τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Εσθονίας, Karin Rannu, χαρακτήρισε ως “εξαιρετικές” τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας.

“Μπορεί η Κύπρος και η Εσθονία να βρίσκονται στα δύο γεωγραφικά άκρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά οι σχέσεις μας είναι παραδοσιακά καλές”, είπε ο Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον τους είναι αλληλένδετο.

Η Κύπρος και η Εσθονία έχουν υπογράψει σημαντικές διμερείς συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της επιστήμης και του εμπορίου, επεσήμανε ο Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για το Μνημόνιο Συναντίληψης στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τη Συμφωνία για Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και τη Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και της ανάπτυξης και να διερευνήσει νέους δρόμους για συνεργασία με τη σύναψη νέων συμφωνιών.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία είπε ότι “στεκόμαστε στο πλευρό της, εκφράζοντας την ισχυρή μας υποστήριξη και σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία”. Σημείωσε ότι αυτό που έχει ύψιστη σημασία σε αυτό το σημείο είναι να διασφαλιστεί μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, η άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η τραγική απώλεια αθώων ζωών.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και ο λαός της έχουν τις δικές τους τραγικές εμπειρίες ξένης εισβολής, μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 της οποίας τις καταστροφικές συνέπειες βιώνουμε ως σήμερα. Εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη στάση αρχών της Εσθονίας στο Κυπριακό και τη συνεπή υποστήριξη στις προσπάθειές μας για μια συνολική διευθέτηση, βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι η στάση αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα υπό το φως της δεδηλωμένης θέσης της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» και της συνολικής επιθετικής συμπεριφοράς της σε κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τα παράνομα σχέδιά της στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, αψηφώντας πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για άμεση ανατροπή αυτής της πορείας.

Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που κατέθεσε λέγοντας ότι μπορούν να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για την προσπάθεια επίτευξης μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

Από την πλευρά της, η νέα Πρέσβειρα της Εσθονίας, Karin Rannu, δήλωσε ότι το 2022 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Εσθονίας και Κύπρου. Αυτό που συνδέει τις δύο χώρες, τόνισε, είναι ότι μοιράζονται τις αξίες και τις ελευθερίες της Ευρώπης και έχουν παρόμοια αντίληψη περί ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας. “Αυτές ακριβώς οι αρχές δέχονται βάναυση επίθεση από τη Ρωσία, η οποία διεξάγει έναν απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

Η κ. Rannu σημείωσε ότι η Εσθονία και η Κύπρος απάντησαν γρήγορα και αποφασιστικά, αποσκοπώντας στον τερματισμό της επιθετικότητας, στη διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και στην παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται. “Αυτό έχει κόστος αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τις αξίες που μοιραζόμαστε”, υπέδειξε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για την εξαιρετική διμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τακτικές επίσημες επισκέψεις, αυξημένες αφίξεις Εσθονών τουριστών στην Κύπρο, συνεργασία σε θέματα ψηφιακού ενδιαφέροντος, ενεργειακής ασφάλειας και πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας.

“Η Εσθονία ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού θα επαναρχίσουν σύντομα προς επίτευξη δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης στο πλαίσιο των ΗΕ και σε συνάρτηση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ”, σημείωσε η κ. Rannu.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Πελεκάνος για Κυπριακό: H κυβέρνηση επιδιώκει επανέναρξη διαπραγματεύσεων και διαλόγου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: