Μόνο ισοπεδωμένο θα πέσει το Κίεβο, λέει ο Ζελένσκι: Νόμιμοι στόχοι κατά τη Μόσχα και τα φορτία οπλισμού από τη Δύση

File photo: Ουκρανός στρατιώτης στα συντρίμμια βομβαρδισμένου σταθμού και αγωγού αερίου στο Ζιτομίρ, Ουκρανία. EPA/MIGUEL A. LOPES




H σημερινή 17η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις με τη Μόσχα να προχωρά ακατάπαυστα στην περικύκλωση του Κιέβου και εντατικοποιεί τις επιθέσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα – στρατιωτικά και μη.

Παράλληλα, από σήμερα χαρακτηρίζει “νόμιμους στόχους” για τα ρωσικά στρατεύμτα τον οπλισμό που παρέχει η Δύση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο Πούτιν συνεχίζει να συνομιλεί με δυτικούς ηγέτες, όπως σήμερα με Μακρόν και Σολτς, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο καθώς, όπως έκαναν γνωστό πηγές της Γαλλικής Προεδρίας, δεν δείχνει διατεθειμένος καν για κατάπαυση του πυρός.

Μάλιστα το θράσος του Ρώσου προέδρου έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε άμεσα το Ελιζέ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη».

Αναφορές των διεθνών πρακτορείων θέλουν τους αμάχους στη Μαριούπολη να υποφέερουν από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς θέρμανση και με ελάχιστα πλέον αποθέματα τροφής και πόσιμου νερού.

 

Ζελένσκι: Μόνο ισοπεδωμένο θα πέσει στα χέρια του Πούτιν το Κίεβο

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέες σημερινές δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι 1.300 Ουκρανοί έχουν πέσει στα πεδία των μαχών με τις ρωσικές δυνάμεις, ότι 500-600 Ρώσοι στρατιώτες παραδόθηκαν στις Ουκρανικές δυνάμεις χθες και, τέλος, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ επέδειξε έλλειψη “γενναιότητας”

Ο Oυκρανός πρόεδρος τόνισε πως το Κίεβο θα πέσει στα χέρια του Πούτιν μόνο ισοπεδωμένο, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ενδεχόμενες μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσια θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ιερουσαλήμ, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες.

O Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να συζητούν συγκεκριμένα θέματα αντί να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η πόλη Βολνοβάχα καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή

Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

 

Mε πληροφορίες από Reuters, Sky News, BBC, The Guardian

 

Μπορέλ: Δυσκολίες “που είναι γνωστές” στις Ευρωτουρκικές σχέσεις τα 2 τελευταία χρόνια -Η κατάσταση είναι καλύτερη τώρα

 

Putin did not show willingness to end war in call, French official says
A French presidency official said the Russian president, Vladimir Putin, did not show a willingness to end a war with Ukraine during a call today with the French president, Emmanuel Macron, and the German chancellor, Olaf Scholz, Reuters reports.

The French and German leaders reiterated their call for an immediate ceasefire in Ukraine as a condition for full negotiations, the official said.

Μιλώντας κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

 

  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.

Ο Ζελένσκι ανέφερε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις.

 

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών.

«Δουλεύουμε από κοινού με την Κομισιόν για fast track ενταξιακές διαδικασίες και αναμένουμε το νέο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο ουκρανικός στρατός τηρεί την κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη, αναμένουμε να πράξει το ίδιο και ο ρωσικός» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

 

 

French President Emmanuel Macron has urged President Vladimir Putin to lift the siege on the southern Ukrainian city of Mariupol, where people have been living without water or power for days.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: