Μία ανάσα από τις ΗΠΑ το πετρέλαιο του Μαδούρο: Η Chevron έτοιμη να ξεκινήσει εισαγωγές

Πρατήριο της Chevron στην Καλιφόρνια. EPA/JOHN G MABANGLO




Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron, ετοιμάζεται να αναλάβει τον λειτουργικό έλεγχο των κοινοπραξιών της στη Βενεζουέλα, εάν η Ουάσιγκτον χαλαρώσει τις κυρώσεις στο Καράκας με σκοπό να ενισχύσει τις προμήθειες αργού πετρελαίου μετά την απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία έχει αρχίσει να σχηματίζει μια εμπορική ομάδα για την εμπορία πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, είπαν δύο από τις τρεις πηγές. Εάν ληφθούν εγκρίσεις από τις ΗΠΑ, η Chevron στοχεύει να επεκτείνει τον ρόλο της στις τέσσερις κοινοπραξίες που μοιράζεται με την κρατική εταιρεία PDVSA, πρόσθεσαν.

Η Chevron ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μια άδεια αρκετά ευρεία ώστε να έχει μεγαλύτερο λόγο στις κοινοπραξίες που διατηρεί στη Βενεζουέλα, γεγονός που συνιστά πρώτο βήμα για την ανάκτηση της παραγωγής και των εξαγωγών αργού και ελέγχου του πού αποστέλλεται το πετρέλαιο, είπαν οι τρεις πηγές.

Σημειώνεται ότι από το 2020, η Chevron έχει «αναθέσει» το μεγαλύτερο μέρος της λήψης αποφάσεων στην κρατική PDVSA.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε νέα εξουσιοδότηση θα εξαρτηθεί από το εάν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο θα λάβει περαιτέρω πολιτικά βήματα εξομάλυνσης, ανέφεραν δύο πηγές, όπως η απελευθέρωση περισσότερων φυλακισμένων Αμερικανών και ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από Reuters

Στα χέρια του υπουργείου Δικαιοσύνης 100 συμβόλαια ακινήτων Ρώσων για δέσμευση περιουσίας στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: