Κυνική η στάση της Τουρκίας, τονίζει ο Μακρόν: Αποφεύγω εκφράσεις όπως αυτές του Προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε…

File photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. EPA, OLIVIER HOSLET




Εγώ θα απέφευγα αυτές τις εκφράσεις διότι εξακολουθώ να συζητώ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σχολίασε έτσι χθες σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό την ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα έναντι της Μόσχας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «σφαγέα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μία άλλη εξέλιξη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα υπάρξει “συλλογική ενοχή” αν δεν γίνει κάτι για να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη, την πόλη αυτή της Ουκρανίας την οποία έχουν περικυκλώσει οι ρωσικές δυνάμεις.

Την δήλωση αυτή έκανε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Επισήμανε ότι σήμερα ή αύριο θα διαβουλευτεί μαζί του για την επιχείρηση αποχώρησης κατοίκων από την Μαριούπολη την οποία η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει από κοινού με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Πάντως χαρακτήρισε την ως τώρα στάση της Τουρκίας κυνική υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένα ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε επίσης ότι στο ουκρανικό η Ρωσία διαπράττει ένα στρατηγικό σφάλμα και ότι είναι σκόπιμο να αποφευχθεί η κλμάκωση με λόγια και με πράξεις των εντάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο χωρίς να κάνουμε πόλεμο».

Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι από γεωγραφική άποψη αυτοί που βρίσκονται απέναντι στη Ρωσία είναι οι ευρωπαίοι.

«Με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλές κοινές αρχές και αξίες, όμως αυτοί που ζουν με τους Ρωσους είμαστε εμείς οι ευρωπαίοι», τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά υπάρχουν δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη διαμετρικά αντίθετες. Ο Πούτιν έχει μία αντίληψη για την Ευρώπη που είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε. «Θέλει μία Ευρώπη υποταγμένη στην αυτοκρατορία του, που δεν θα σέβεται τα σύνορα και τα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση. Οικοδομήσαμε την Ευρώπη πάνω στις εντελώς αντίθετες αρχές», κατέληξε ο Μακρόν.

Πληροφορίες από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ Μ. Σπινθουράκη
Παρίσι, France

Επιτυχείς οι αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τους συνεργάτες των Ρώσων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: