Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Βουλγαρία: Απελάθησαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες, ερευνάται Στρατηγός για διαρροή κρατικών μυστικών

Βανδαλισμός στο μνημείο του Κόκκινου Στρατού στη Σόφια, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αγνωστοι έβαψαν με κόκκινη μπογιά τα χέρια μορφών που απεικονίζουν πεσόντες Ρώσους στρατιώτες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. EPA/VASSIL DONEV




Η Βουλγαρία έδωσε διορία 48 ωρών σε δύο Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω κατηγοριών για κατασκοπεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γκέντσοβσκα.

Η Βουλγαρία, στενότατος σύμμαχος της Μόσχας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από τον Οκτώβριο του 2019 έχει απελάσει άλλους οκτώ Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Δύο Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν persona non grata, αφού λάβαμε επιστολή από τον γενικό εισαγγελέα», είπε η Γκεντόβσκα στους δημοσιογράφους.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η εισαγγελική κατηγορία εναντίον ενός Ρώσου διπλωμάτη για κατασκοπεία ενώ στο μικροσκόπιο των βουλγαρικών αρχών έχει τεθεί και ένας έφεδρος Στρατηγός που ερευνάται για διανομή κρατικών μυστικών σε Ρώσο διπλωμάτη. Οι εισαγγελείς δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βουλγαρία έχει εντείνει τις εργασίες για έρευνες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και οι αρχές αξιολογούν εάν υπάρχουν και άλλοι Ρώσοι διπλωμάτες που έχουν προβεί σε παραβιάσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε ένα δεύτερο σημείωμα σε εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια για να διαμαρτυρηθεί για μια πρόσφατη δημοσίευση που θεωρείται προσβλητική για τη Βουλγαρία και τους δυτικούς συμμάχους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο Facebook στις 28 Φεβρουαρίου, η ρωσική πρεσβεία ανέφερε ότι ορισμένοι ιστότοποι της ρωσικής κυβέρνησης είχαν αποκλειστεί ή εμφανίζονταν εσφαλμένα στη Βουλγαρία , εξαιτίας «της πληροφοριακής επιθετικότητας της Ουάσιγκτον και των ευρωατλαντικών υποστηρικτών της».

Με πληροφορίες από Reuters

Χαστούκι από τα θύματα του ναζισμού στο Κρεμλίνο: Σταματήστε τα «γενοκτονία» και «αποναζιστικοποίηση» για να δικαιολογήσετε την εισβολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: