Ιράν: «Απαράδεκτες οι προτάσεις των ΗΠΑ, δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας»

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi. EPA, STRINGER




Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον επιμένει σε «απαράδεκτες προτάσεις».

Aυτό δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Αλί Σαμχανί αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη. .

Από την πλευρά του ο  Ιρανός πρόεδρος Ιμπραΐμ Ραϊσί επεσήμανε ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές του,

«Η κυβέρνηση επιζητεί σθεναρά την άρση των κυρώσεων στις συνομιλίες στη Βιέννη», τόνισε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο μεταξύ το πρακτορείο Nour, που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, μετέδωσε ότι η νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα πρέπει να περιορίζει τα βαλλιστικά και διαστημικά προγράμματα της Τεχεράνης.

Το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να διαπραγματευθεί για τις αμυντικές του ικανότητες και την περιφερειακή του πολιτική, πρόσθεσε το Nour σε ανάρτησή του στο Twitter.

Περίπλοκες συνομιλίες

Έπειτα από 11 μήνες συνομιλιών στη Βιέννη διαφαινόταν αίσιο τέλος για την αναβίωση της συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μέχρι που πριν μερικές ημέρες η Ρωσία δημιούργησε ένα νέο εμπόδιο ζητώντας γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν.

Ο Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας, επεσήμανε στο Twitter ότι λόγω της απουσίας πολιτικών αποφάσεων από την πλευρά των ΗΠΑ οι συνομιλίες «γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες κάθε ώρα που περνά».

Οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν να υπάρξει ισχυρή συμφωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον κάνει «απαράδεκτες προτάσεις και επιμένει σε μια γρήγορη συμφωνία επικαλούμενη προφάσεις».

Ο Σαμχανί δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις αμερικανικές προτάσεις.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατηγόρησε την Τρίτη τη Ρωσία ότι επιζητεί να αποκομίσει επιπλέον κέρδη από τη συμμετοχή της στις προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Οι διαπραγματευτές της Γαλλίας, της Βρετάνιας και της Γερμανίας έχουν αποχωρήσει προσωρινά από τις συνομιλίες καθώς εκτιμούν ότι αυτές έχουν προχωρήσει όσο γίνεται και πλέον εναπόκειται στις ΗΠΑ και το Ιράν να συμφωνήσουν στα εκκρεμή ζητήματα.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί επέστρεψε αιφνιδιαστικά στην Τεχεράνη, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παρουσίασε τα νέα αιτήματα της Μόσχας.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει ότι η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει σε «ξένα στοιχεία» να βλάψουν τα συμφέροντά της.

Ο Μπαγερί μετέβη εκ νέου χθες Τετάρτη στη Βιέννη.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεχεράνη, Ιράν

Έφθασε στην Τουρκία ο Λαβρόφ για την συνάντηση με τον Κουλέμπα: Ο Ερντογάν σε ρόλο “κονφερασιέ”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: