Ηνίοχος 2022: Μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μετατρέπεται σε επίδειξη ισχύος των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών δυνάμεων

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσω της άσκησης Ηνίοχος έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή των Ευρωπαϊκών αεροπορικών δυνάμεων, διοργανώνοντας την πιο άρτια και ρεαλιστική άσκηση για κάθε αεροπόρο και τεχνικό, με αποτέλεσμα οι συμμετοχές να είναι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Δεκαπέντε ημέρες έμειναν μέχρι να εκκινήσει ο ισχυρός «κινητήρας» της ετήσιας μεγάλης αεροπορικής άσκησης Ηνίοχος 2022.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κρίνει πολλά στις ημέρες που απομένουν μέχρι τη συγκέντρωση των αεροπορικών δυνάμεων στην Ανδραβίδα, καθώς ουδείς γνωρίζει τις επόμενες στρατιωτικές κινήσεις που σκοπεύει να κάνει το Κρεμλίνο.

Η ερχόμενη Δευτέρα θεωρείται για το Αεροπορικό Επιτελείο ως ημέρα dead line για τις συμμετοχές και αυτό διότι ο πόλεμος που ξέσπασε καθυστέρησε ορισμένες από τις αεροπορίες στις τελικές αποφάσεις τους.

Οι Νατοϊκές δυνάμεις βρίσκονται σε επιχειρησιακή εγρήγορση, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που μετέχει στη δύναμη ταχείας επέμβασης της Συμμαχίας.

Έως τώρα από τις δυνάμεις που έχουν δηλώσει την πρόθεση να εκπαιδευτούν στη «φωλιά» του Ελληνικού Top Gun μόνο η Ρουμανική αεροπορία, λόγω των εξελίξεων πολύ κοντά στα σύνορά της, είναι αμφιλεγόμενο αν θα καταφέρει να στείλει τα δικά της μαχητικά F-16 στην Ανδραβίδα.

Ο Ηνίοχος αυτής της χρονιάς είναι διαφορετικός για τρεις διαφορετικούς λόγους, με πρώτο και κύριο πως πρόκειται να διεξαχθεί παράλληλα με μια εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση που ενδιαφέρει άμεσα τις Νατοϊκές αλλά και τις συνεργαζόμενες με τη Συμμαχία δυνάμεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι στην Ελληνική άσκηση θα υπάρχει Αμερικανική επίδειξη ισχύος, κυρίως με τη συμμετοχή των αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής F-15 τα οποία μέσα στην χρονιά που πέρασε βρέθηκαν συνολικά δυο μήνες εντός του FIR Αθηνών, μετασταθμεύοντας στην Λάρισα και την Σούδα.

Πρόκειται για μαχητικά που αν απαιτηθεί -ακόμη κι από την Ελλάδα-  μπορούν να φτάσουν πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, στην περίπτωση που ο  Πούτιν επιδιώξει την επέκταση του Ουκρανικού μετώπου και πιο νότια, απειλώντας έτσι και χώρες κράτη – μέλη της Συμμαχίας.

Απονηώσεις στο άρμα του Ηνίοχου

Η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία έχει φέρει μεγάλο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων στο εύρος του Ελληνικού χώρου, θαλάσσιου και εναέριου.

Μάλιστα δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να κλειδώσει και η συμμετοχή στην άσκηση των F-18 που απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν το οποίο συνεχίζει και πλέει σε Ελληνικά νερά.

Και οι Γάλλοι μπορεί να στείλουν τα Rafale F3R «Tigres» στον Άραξο, από την 9η Μαΐου που ξεκινά το «Tiger Meet» που φιλοξενεί η 335 Μοίρα «Τίγρης» , όμως στον Ηνίοχο τα Rafale M του Marine Nationale, του γαλλικού πολεμικού ναυτικού δηλαδή, είναι αυτά που θ’ απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, για να συναντηθούν στον αέρα με τα Comao που θ’ απογειώνονται από την Ανδραβίδα και άλλες αεροπορικές βάσεις της χώρας. Άλλωστε και οι Γάλλοι βρίσκονται στην περιοχή, όπως και οι Αμερικανοί, επιχειρησιακά έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε Ρωσική απειλή κατά της Συμμαχίας.

Ελληνικές «ριπές» στον Ηνίοχο

Ο δεύτερος και ξεχωριστός για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία λόγος είναι ότι ουσιαστικά στον Ηνίοχο έρχεται η «πρωτιά» της 332 Μοίρας «Γεράκι», με τα νεοαποκτηθέντα για την χώρα μας Rafale F3R.

Τα μαχητικά 4,5 γενιάς, αν και ακόμη οι ιπτάμενοι μαθαίνουν κάθε μέρα τα αεροσκάφη, θα μπουν στο άρμα του Ηνίοχου και φυσικά οι σχεδιαστές της άσκησης, τους έχουν κρατήσει τον διπλό ρόλο που μπορούν να λάβουν στα αεροπορικά σενάρια, για κρούση και για αεροπορική υπεροχή.

Το απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας φέρνει νέα δεδομένα τόσο σε Εθνικό όσο και σε συμμαχικό επίπεδο, κάτι που αναμένεται να φανεί για πρώτη φορά στην μεγάλη Ελληνική άσκηση που σχεδιάζει το ΚΕΑΤ και το ΣΟΤ υπό την εποπτεία του ΑΤΑ και του αεροπορικού Γενικού Επιτελείου.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την αναγνώριση από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές αεροπορίες ανά τον κόσμο. Αμερική, Γαλλία, Ισραήλ, χώρες του Κόλπου, Αίγυπτος, σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή, τιμώντας την Ελλάδα και την δουλειά που κάνουν οι σχεδιαστές της άσκησης Ηνίοχος η οποία κάθε χρόνο εμφανίζεται στ’ αεροπορικά δρώμενα ως μια από τις πιο ρεαλιστικές που αγγίζει τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις από ισχυρούς συμμάχους.

 

Δυναμικό Ελληνικό παρόν στην Ουκρανο-Ρωσική κρίση: H εγρήγορση των Ε.Δ και τα σημεία κλειδιά για τη Συμμαχία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: