Η τραγωδία των Ουκρανών και οι γενναίοι της Ρωσίας: Ξεσηκωμός τώρα, προτού να είναι αργά για την ανθρωπότητα

A carnival float shows a figure resembling Russian President Vladimir Putin, who swallows an object in the national colors and the form of Ukraine, labeled with choke on it!!! with the TV tower in the background in Berlin, Germany, 12 March 2022. Jacques Tilly, a German famous float artist, designed the float for the Dusseldorf carnival, where it was shown on Rose Monday. EPA, CLEMENS BILAN




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η τραγωδία που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας προκαλεί θλίψη και οργή, Οι κίνδυνοι για γενικευμένη σύρραξη είναι υπαρκτοί. Αν δεν τελειώσει αυτό το κακό, μέρα με τη μέρα θα αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι «αναπάντεχο» που θα επιφέρει παγκόσμιο εφιάλτη.

Το έγκλημα που διαπράττεται και οι πρωτοφανείς ανθρωπιστικές διαστάσεις θλίβουν και σοκάρουν τη διεθνή κοινότητα, αλλά μέχρι στιγμής, όχι στον βαθμό που θα μπορούσε να παρέμβει αποτελεσματικά για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι λαοί παρακολουθούν, λυπούνται, σκέφτονται και προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα. Η οργή τους δεν εκδηλώνεται και κάποια στιγμή μπορεί να είναι αργά για την Ευρώπη και τον πλανήτη, όπως αποδείχθηκε ότι ήταν αργά για την Ουκρανία, εξαιτίας και του «εφησυχασμού» (και πολλών άλλων πραγμάτων) από μέρους της ηγεσίας της.

  • Όταν σε τέτοιες στιγμές ανελέητης βαρβαρότητας, εκατομμύρια πολίτες σε κάθε γωνιά της Γης σχημάτιζαν λαοθάλασσες ενάντια στον πόλεμο και στα σκοτάδια που δημιουργεί, όταν σε τέτοιες στιγμές, που η ανθρώπινη ύπαρξη κρέμεται από μια κλωστή, αντηχούσε παντού το σύνθημα:
  • «Δώστε μια ευκαιρία στην Ειρήνη», ίσως κάτι να άλλαζε και να αναδεικνυόταν μια ελπιδοφόρα προοπτική.

Κάθε στρατιωτική εισβολή είναι παράνομη, γιατί παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας. Το διεθνές δίκαιο είναι το ίδιο για όλες τις περιπτώσεις. Δεν μπορεί το κάθε κράτος και ο κάθε δημοκρατικός ή αυταρχικός ηγέτης να το ερμηνεύει σύμφωνα με τα γεωστρατηγικά και τα οικονομικά συμφέροντά του.

Η τραγική κατάσταση στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της δεν αφορούν μόνο τις εξουσίες, τους θύτες, τα θύματα και τους τρίτους που «βολεύονται» με διακηρύξεις και κυρώσεις, παραμερίζοντας και τις δικές τους ευθύνες.

Για να σταματήσουν λοιπόν να σκοτώνονται αθώοι στην Ουκρανία, για να μη λάβει ευρύτερες διαστάσεις αυτό το κακό και για να μην εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο πόλεμο ή ακόμα και σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά παντού η φωνή του αγανακτισμένου κόσμου.

Και αγανακτισμένοι είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν ψυχή, που πονούν, που κλαίνε, που εξοργίζονται με το άδικο, που σπαράζει η καρδιά τους όταν η παράνοια, ο ηγεμονισμός και η απληστία ισοπεδώνουν κάθε ανθρώπινη αξία.

Μια ομάδα Ρώσων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και δημοσιογράφων, σχεδόν επτά χιλιάδες, απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας έντονη αντίθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανάμεσα σ’ άλλα, αναφέρουν και τα εξής: «Δεν υπάρχει λογική δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας είναι άδικος και ανοησία. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει μια κοντινή μας χώρα. Πολλοί από εμάς έχουμε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους που ζουν στην Ουκρανία.

Οι γονείς μας, οι παππούδες και οι προπαππούδες μας πολέμησαν μαζί ενάντια στο ναζισμό κι όταν σήμερα εξαπολύεται ένας πόλεμος για χάρη των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που κατευθύνονται από αμφίβολες ιστοριοσοφικές φαντασιώσεις, είναι μια κυνική προδοσία της μνήμης τους».

  • Σχεδόν επτά χιλιάδες γενναίοι Ρώσοι πολίτες, γυναίκες και άνδρες, άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης και του πολιτισμού συνυπέγραψαν αυτή την επιστολή γνωρίζοντας ότι θα τιμωρηθούν με φυλάκιση, με βάση τον νόμο που επιτρέπει στις αρχές να διώκουν ποινικά όποιον πολίτη επικρίνει την κυβέρνηση και τη λεγόμενη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Κι όμως, τίποτα δεν τους σταμάτησε.

Στη Ρωσία υπάρχουν λοιπόν φωνές που αντιστέκονται και περιμένουν την μαζική αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου.

Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα προτού να είναι αργά για την ανθρωπότητα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο “επιτήδειος ουδέτερος” και η “σωστή πλευρά” της Ιστορίας: Έλεος πια με την υποκρισία των συμμάχων για Ερντογάν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: