Η Πολωνία δίνει τα πολεμικά στην Ουκρανία; Νέα συνδιάλεξη του προέδρου Ζελένσκι με τον Τζο Μπάιντεν

US President Joe Biden participates in a bilateral meeting in the Oval Office at the White House in Washington, DC, USA, 04 March 2022. EPA, Pete Marovich, POOL




Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε χθες Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Λευκός Οίκος συζήτά με την Πολωνία για να παραχωρήσει αυτή στην Ουκρανία τα αεροπλάνα της σοβιετικής εποχής. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται δραματική.

Σημειώνουμε ότι η Βαρσοβία διέψευσε την πληροφορία, όταν κυκλοφόρησε πως ο κ. Ζελένσκι ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι συμφώνησε να του παραχωρήσει τα πολεμικά που διαθέτει από την εποχή που η χώρα βρισκόταν υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Όμως, αργά το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) διάφορες πηγές άρχισαν να επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ μίλησε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τις συνεχιζόμενες ενέργειες που αναλαμβάνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Συμμάχους και τους εταίρους τους και την ιδιωτική βιομηχανία για να αυξήσουν το κόστος για τη Ρωσία για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, χαιρέτισε την απόφαση σήμερα (χθες) το απόγευμα της Visa και της Mastercard να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αυξάνει την βοήθεια ασφάλειας, την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και συνεργάζεται στενά με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την ανησυχία του για την πρόσφατη ρωσική επίθεση σε ουκρανικό πυρηνικό σταθμό και επαίνεσε την ικανότητα και τη γενναιότητα των Ουκρανών χειριστών που διατήρησαν τους αντιδραστήρες σε ασφαλή κατάσταση. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Πληροφορίες από το CNN και μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Κίεβο/Ουάσινγκτον

New York Times: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επανεξετάζουν την ψυχική κατάσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: