Οι κυρώσεις δεν πονάνε μόνο τον Πούτιν: Σε δοκιμασία η ενότητα της Δύσης καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

A plate depicting a portrait of Russian President Vladimir Putin, with a mustache added on it to show him as Adolf Hitler, is placed at a checkpoint on a road between Zaporizhzhia and Dnipro cities, Ukraine, 26 March 2022. EPA, ROMAN PILIPEY




Στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Biden) στην Ευρώπη, το άρθρο της εφημερίδας Financial Times διαπιστώνει ότι η ενότητα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχει υπάρξει εντυπωσιακή, αλλά μπορεί και να αρχίσει να φθίνει.

Η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις συνόδους Κορυφής ΕΕ, ΝΑΤΟ και G7 εξηγεί τα προσωρινά σημάδια που δείχνουν ότι η Ρωσία πιθανόν να αναθεωρεί προς τα κάτω τις στρατιωτικές της φιλοδοξίες.

Όμως, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και για την Δύση. Ενώ η αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα της Δύσης έχει αποδιοργανώσει τη Μόσχα, με την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τη συνέχιση αποστολής όπλων στην Ουκρανία παρά τις ρωσικές απειλές, καθώς  και με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και που θα έχουν καταλυτικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Ρωσία, αυτό το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν διαιρέσεις αναφορικά με το τελικό στάδιο στην κρίση – και με το εάν θα πρέπει να δοθεί μία δυνατότητα διεξόδου στον Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin).

Επισημαίνονται οι αποστάσεις που πήραν κάποιοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι από τις δηλώσεις Biden για την παραμονή Putin στην εξουσία, και τονίζεται ότι παρά την αναδίπλωση του Λευκού Οίκου στη συνέχεια, τέτοιες άστοχες δηλώσεις θα προκαλέσουν ανησυχία μεταξύ των συμμάχων, αλλά και να αξιοποιηθούν από τον Putin ως επιβεβαιώσεις του αφηγήματός του ότι η Δύση είναι ταγμένη να συνθλίψει το καθεστώς του. 

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο διεμήνυσε ότι δεν ευνοεί την στοχοποίηση του Ρώσου Προέδρου, με την Υπουργό Εξωτερικών Liz Truss να κάνει λόγο για πιθανή άρση κάποιων κυρώσεων εάν ο Putin αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Ουκρανία και δεσμευτεί σε “μη περαιτέρω επιθετικότητα”. 

Τέτοιες αποκλίσεις αποτελούν νύξεις για τα διλήμματα ενόψει μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ρωγμές έχουν εμφανιστεί και για το εάν θα πρέπει να επιβληθεί ένα ολοκληρωτικό εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αναφέρεται η προειδοποίηση Scholz για την πιθανότητα πρόκλησης μιας απότομης ύφεσης στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, καθώς η υπεσχημένη από τον Biden ενίσχυση των παραδόσεων LNG στην ΕΕ, δεν καλύπτει παρά το ένα δέκατο μόλις των ποσοτήτων που παρέχει η Ρωσία.

Το επίπεδο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και το ζήτημα της ευθείας παρέμβασης στη σύγκρουση είναι επίσης πιθανό να αποτελέσουν σημεία αιχμής, ιδιαίτερα εάν ο Putin κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Σημειώνεται σχετικά η δήλωση Biden ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να απαντήσουν “αναλόγως” σε τέτοια περίπτωση, εννοώντας με ανάλογη βαρύτητα, εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. 

Το άρθρο εκφράζει την ελπίδα ότι για το καλό της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η ενότητα που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής δεν έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο της.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Κύριο άρθρο – The west’s agonising choices on Ukraine

Ουκρανία: Το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 620 “Ρώσων πρακτόρων” που εμπλέκονται σε “εγκληματικές ενέργειες” στην Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: