Η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πυρηνικό πόλεμο; Με τον Πούτιν όλα είναι πιθανά…

People who fled from the besieged by Russian military southeastern city of Mariupol and occupied Melitopol gather after arriving at the evacuation point in Zaporizhzhia, Ukraine, 25 March 2022. EPA, ROMAN PILIPEY




Εκτενές δημοσίευμα του ιστότοπου Politico σημειώνει ότι γίνεται πιο πραγματική η προοπτική πως η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στα πιο θανατηφόρα όπλα της ή να πυροδοτήσει έναν τυχαίο πυρηνικό πόλεμο.

Καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) συναντούσε άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία γίνονται πιο επείγουσες από ποτέ — για να ανακουφιστεί ο ανθρώπινος πόνος, αλλά και να ανατραπεί αυτό που οι βετεράνοι του πυρηνικού σχεδιασμού θεωρούν ανησυχητική πιθανότητα να εξελιχθεί σε σύγκρουση των πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων ότι το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, εάν αποφασίσει ότι η επέμβαση της Δύσης στη σύγκρουση  προχωρά πολύ. Και σε συνέντευξη στο CNN, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, ο Biden έχει προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις.

Το Πεντάγωνο δεν έχει αλλάξει την κατάσταση συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν έχουν εντοπίσει ρωσικές ενέργειες που υποδηλώνουν ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Το Πεντάγωνο έκανε επίσης το ασυνήθιστο βήμα να αναβάλει τακτικά προγραμματισμένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου για να αποφύγει την πυροδότηση πυρηνικών εντάσεων.

Ωστόσο, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και οι συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας υφίστανται εκπληκτικά βαριές απώλειες, ενώ η οικονομία της κλυδωνίζεται, η προοπτική ότι ο Putin μπορεί να καταφύγει στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής αυξάνεται. Η Μόσχα έχει ήδη αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους για πρώτη φορά σε πόλεμο.

Με περιορισμένες επαφές μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών πρωτευουσών, ο κίνδυνος να παρερμηνευθούν οι προθέσεις της Μόσχας με καταστροφικές συνέπειες θα γίνει εντονότερος, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

Σημειώνεται ότι οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να αποκρούσει τη Ρωσία π.χ. με αποστολή περισσότερων όπλων και στρατευμάτων ωστόσο χωρίς να σπρώχνουν τον Putin στα όρια.

Το μόνο εναπομείναν πυρηνικό σύμφωνο μεταξύ των δύο πλευρών είναι η Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων, η οποία περιορίζει τα αναπτυγμένα στρατηγικά όπλα σε 1.550 το καθένα. Ο Biden και ο Putin συμφώνησαν πέρυσι να το παρατείνουν μέχρι το 2026. Ωστόσο, η συνθήκη δεν καλύπτει κανένα από τα χιλιάδες μικρότερα πυρηνικά όπλα στα αντίστοιχα οπλοστάσια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2.000 σε ρωσικά αποθέματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι μακροχρόνιοι παρατηρητές της ρωσικής πυρηνικής πολιτικής έχουν ξαφνιαστεί με το πόσο απερίσκεπτο ήταν το καθεστώς Putin με τις πυρηνικές απειλές του σε σύγκριση με τους ηγέτες στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή την περασμένη εβδομάδα περιέγραψε ένα υποθετικό αλλά φρικτό σενάριο για να υπογραμμίσει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να πάει στραβά. Σε μια προσομοίωση που βασίζεται σε ιστορικά παραδείγματα, η τρέχουσα σύγκρουση κλιμακώθηκε με την έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία και γρήγορα εξελίχθηκε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα. Το σενάριο εκθέτει μια αλυσίδα γεγονότων  που καταλήγουν στο αδιανόητο: πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.  

«Οι προοπτικές ανανέωσης του ελέγχου των εξοπλισμών είναι πολύ χαμηλές», δήλωσε o Nikolai Sokov , στέλεχος του Κέντρου Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης πυρηνικών της Βιέννης που εργάστηκε σε συμφωνίες ελέγχου των όπλων στα σοβιετικά και ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών.

Ένας λόγος είναι προσωπικός, καθώς η ανανέωση συνομιλιών για τα πυρηνικά πιθανότατα θα απαιτούσε συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν ή τουλάχιστον των κορυφαίων διπλωματών τους, του Άντονι Μπλίνκεν (Αntony Blinken) και του Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Lavrov).

 «Αποκαλώντας τον Putin εγκληματία πολέμου», σημειώνει, «ο Biden έκλεισε την προοπτική μιας συνόδου κορυφής, είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικά. Το ίδιο και οι Blinken-Lavrov. Αυτά τα πράγματα θα σταθούν εμπόδιο και, στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσουν τον έλεγχο των όπλων».

Όμως ο Nikolai Sokov είπε ότι ανησυχεί ότι ακόμη και με τον τερματισμό των σημερινών εχθροπραξιών, τα πυρηνικά διακυβεύματα θα παραμείνουν ιστορικά υψηλά, ειδικά αν ο Putin πιστεύει ότι διακυβεύεται το καθεστώς του.

«Περιμένω ότι η μεταπολεμική διευθέτηση θα είναι μια πιο επικίνδυνη περίοδος από τον ίδιο τον πόλεμο», σημειώνει. «Είναι αρκετά σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τις κυρώσεις. Σε αυτή την κατάσταση, η Μόσχα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εξάρτηση από τα πυρηνικά όπλα είναι το μόνο μέσο για να αποφευχθεί η μοίρα του Ιράκ, μετά τον Σαντάμ».

ΠΗΓΗ: Politico – How the Ukraine war could go nuclear

«Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου»: Πως καθιερώθηκε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: