Η επιμονή του Ζελένσκι για αεροπορική κάλυψη από το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι βρήκε υποστήριξη στο Κογκρέσο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

A member of Congress waives a Ukrainian flag as US President Joe Biden delivers the State of the Union address to a joint session of Congress at the US Capitol in Washington, DC, USA, 01 March 2022. EPA, SAUL LOEB, POOL




Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προσπάθησε το Σάββατο να μπει σφήνα μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας με πάθος το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και για αεροπορική ενίσχυση σε μία διαδικτυακή συνομιλία που είχε με γερουσιαστές και βουλευτές.

Ο κ. Ζελένσκι πιστεύει και το λέει ότι έχει προδοθεί από τους δυτικούς συμμάχους του και μάλιστα αμφισβητεί τις ανακοινώσεις που έγιναν για στρατιωτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο διπλωματικός αυτός πόλεμος δεν ωφελεί διότι ο μόνος που διασκεδάζει με τον καυγά που ξεκίνησε είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ουκρανίας για να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με Αμερικανούς γερουσιαστές.

«Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», πρόσθεσε ο κ. Σούμερ στην ανακοίνωσή του. Προφανώς και υλοποίησε την υπόσχεσή του, διότι ο Λευκός Οίκος κινητοποιήθηκε.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε πολεμικά αεροπλάνα και από τους Δυτικούς, όχι μόνο από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε:

Προτρέπω τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία να μεταφέρουν αμέσως μαχητικά αεροσκάφη της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης στην ουκρανική αεροπορία καθώς υπερασπίζεται τους αμάχους υπό εναέρια επίθεση από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε ότι οι ΗΠΑ στέκονται εμπόδιο σε άλλα έθνη του ΝΑΤΟ που θα ήθελαν να στείλουν σοβιετικά Μίνγκ στην Ουκρανία.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.
  • Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ενώ η ουκρανική άμυνα αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή:

Πάντως, η αμερικανική απάντηση είναι η ίδια και δεν έχει αλλάξει από την πρώτη φορά που την ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν: ότι η Αμερική δεν θα στείλει στρατεύματα, δεν θα παράσχει αεροπορική κάλυψη και θα μείνει μόνο στις κυρώσεις. Βεβαίως,  δεν θα θέσει εμπόδια αν άλλες χώρες επιθυμούν να βοηθήσουν.

Τα μέτρα που έλαβαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, μέχρι της στιγμής, δεν έδειξαν να επηρεάζουν καθόλου τον κ. Πούτιν, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές εδώ- θα γίνει πιο βίαιος τις επόμενες μέρες καθώς οι αποφάσεις του καθορίζονται από την οργή του εναντίον του προέδρου της Ουκρανίας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αναλύουν καθημερινά τις δράσεις και τις αντιδράσεις του και καταλήγουν σε πολύ αρνητικά συμπεράσματα. Καταγράφουν να κυριαρχείται από πρωτόγνωρο μίσος εναντίον των Ουκρανών, τους οποίους έχει ταυτίσει απόλυτα με τους ναζί και τους φασίστες. Και βεβαίως, όπως υποστηρίζουν εδώ, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Δεν μπορεί να ταυτίζει τον ουκρανικό λαό με τους ναζί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε από τους Αμερικανούς νομοθέτες να πείσουν την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να δεχθεί να σταλούν πολεμικά αεροπλάνα και βαρύ πολεμικό υλικό για να αντιμετωπιστεί επί του πεδίου η ρωσική εισβολή.

Επίσης είπε στους νομοθέτες πως για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις. Μίλησε ειδικά για τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, ένα θέμα που είχε ανακοινωθεί αλλά έχει σκαλώσει.

Πάντως, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορηματικά τόνιζε ότι δεν θα τερματίσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, τελικά φαίνεται ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις από τον Λευκό Οίκο.

  • Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σε πρώτη φάση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν μόνες τους σε μείωση. Είναι ένα αίτημα και των Αμερικανών νομοθετών, αν και οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν θα ακολουθήσουν.

Εάν όντως αποφασιστεί η μείωση, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, θα είναι ακόμα μία αλλαγή απόφασης του κ. Μπάιντεν, ο οποίος προβληματίζεται για την έκβαση του πολέμου καθώς αναμένεται ότι θα επηρεάσει και τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λόγω της απόδοσης του Προέδρου, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν και τη Βουλή και τη Γερουσία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον των απολογητών του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Είπε ότι στο κόμμα μας δεν υπάρχει θέση για τους απολογητές του Ρώσου προέδρου. Υπάρχει χώρος μόνο για τους υπερασπιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Όπως καταλαβαίνουμε ο πόλεμος δημιουργεί προβλήματα για το πολιτικό σύστημα της Αμερικής σε συνδυασμό με τον κίνδυνο οι κυβερνοεπιθέσεις -όπως προειδοποιούν αναλυτές- να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν, ότι από τη στιγμή που ο κ. Πούτιν θεωρεί τις κυρώσεις κήρυξη πολέμου, οι Δυτικοί κινδυνεύουν να συρθούν σε αυτόν τον πόλεμο.

Στη συνομιλία με τον κ. Ζελένσκι συμμετείχε και η ομογενής βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη η οποία δήλωσε ότι  κ. Ζελένσκι οδηγεί εντυπωσιακά την Ουκρανία στις πιο σκοτεινές της ώρες.

Σημείωσε τα εξής:

Ευχαρίστησε το Κογκρέσο για τη μέχρι τώρα υποστήριξή μας και έδωσε μια αξιολόγηση της κατάστασης και των αναγκών. Χιλιάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν από τον Πούτιν και οι Ρώσοι έχουν πάρει τον έλεγχο τριών πυρηνικών σταθμών. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία, την κυριαρχία και τον δυτικό κόσμο της. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενισχύσουν τις κυρώσεις, και να παράσχουν αμέσως περισσότερα stingers, drones και αεροσκάφη.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Αν είχαμε νέο Τσέρνομπιλ τι θα έκαναν οι Δυτικοί; Θα κάθονταν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον απολαμβάνοντας το θέαμα; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: