H Google εκκενώνει το προσωπικό της στη Ρωσία: Φόβοι για “λουκέτο” από Κρεμλίνο

FILE PHOTO: Τα κεντρικά γραφεία της Google, γνωστά ως Googleplex, στο Mountain View στην Καλιφόρνια. EPA, JOHN G. MABANGLO




H Google άρχισε την εκκένωση του προσωπικού της από την Ρωσία καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας κινδυνεύει να γίνει ο τελευταίος στόχος μιας άνευ προηγουμένου καταστολής της ελευθερίας του λόγου εν μέσω της θανατηφόρας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που έχουν γνώσει των εταιρικών αποφάσεων.

Ο γίγαντας του διαδικτύου έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να βοηθά ορισμένους από τους 244 υπαλλήλους του που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να φύγουν από τη Ρωσία, ανέφερε το Bloomberg.

Η Google ανέστειλε τις διαφημίσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή και η υπηρεσία YouTube ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε περισσότερα από 1.000 κανάλια που σχετίζονται με την εισβολή — συμπεριλαμβανομένου ενός που διευθύνεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας — για παραβίαση των πολιτικών περιεχομένου της.

« Οι πολιτικές μας απαγορεύουν το περιεχόμενο που αρνείται, ελαχιστοποιεί ή ευτελίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε η Google.

Η επιθετική στάση έναντι των φιλορωσικών μέσων ενημέρωσης φέρεται να προκάλεσε ανησυχίες στους διαχειριστές του YouTube ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαγορεύσει τη δημοφιλή υπηρεσία ως αντίποινα.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης κατηγόρησε το YouTube για «τρομοκρατική» συμπεριφορά αναφερόμενη στην προβολή διαφημίσεων που  ζητούσαν να γίνουν δολιοφθορές στους ρωσικούς και λευκορωσικούς σιδηροδρόμους και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ανέφεραν ότι το YouTube θα μπορούσε να απαγορευτεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Η απαγόρευση του YouTube θα έφερνε μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία του λόγου στη Ρωσία, καθώς ο ιστότοπος ήταν μια βασική πλατφόρμα για τους αντιπολιτευόμενους Ρώσους στην οποία είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους χωρίς λογοκρισία.

  • Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης της Google αντιμετωπίζει παρόμοιο κίνδυνο να απαγορευτεί στη Ρωσία.

Ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε το Facebook και το Instagram ως «εξτρεμιστικά» προχθές Δευτέρα, λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό της πρόσβασης στους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Η Google ενώθηκε με εκατοντάδες ξένες εταιρείες στη συμμόρφωση με τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας τη διακοπή της διαφημιστικής της δραστηριότητας στη χώρα.

Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι οι διαφημιστές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αντικατάσταση των εσόδων από διαφημίσεις από το YouTube, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του επιχειρηματικού ιστότοπου RBC. Ορισμένοι διαφημιστές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους σε ρωσικές εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένων των Yandex και VK.

«Υπάρχει η RuTube και μερικές άλλες πλατφόρμες που θα αποκτήσουν δημοτικότητα, αλλά θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να τις κατακτήσουν οι διαφημιστές», δήλωσε ο Alexander Papkov, CTO του Media Direction Group με έδρα τη Μόσχα, σύμφωνα με το RBC.

Τον περασμένο χρόνο, τα ρωσικά δικαστήρια άρχισαν να επιβάλλουν όλο και πιο μεγάλα πρόστιμα στην Google επειδή δεν αφαιρεί περιεχόμενο το οποίο θεωρείται παράνομο στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Το πρώτο «mega-factory» της Τesla στην Ευρώπη. Εγκαίνια παρουσία του Όλαφ Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: