H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ανησυχία για μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή έπειτα από την κατάληψη του πυρηνικού εργαστασίου στην Ζαπορίζια μονοπωλεί τον ενδιαφέρον στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Οι εφημερίδες του Σαββάτου αναφέρονται επίσης στη σύσκεψη της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την ουκρανική κρίση, στις αυξημένες τιμές των σιτηρών, στις αναμενόμενες νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς και στην ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου προς την Ουκρανία.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τρομάζει ο πλανήτης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι παγκόσμια ανησυχία προκαλεί ο βομβαρδισμός του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Παρασκευής από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οι νέες παραγγελίες σιτηρών από Ρουμανία και Βουλγαρία είναι κατά 80 ευρώ τον τόνο ακριβότερες. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη βδομάδα οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα αρχίσουν παραγγελίες νέων φορτίων στις ψηλές τιμές του μπρεντ το οποίο χθες το απόγευμα είχε σκαρφαλώσει στα $115,01 σημειώνοντας αύξηση 4,55.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τίτλο «’Παίζει’ με τα πυρηνικά τρομάζοντας τον πλανήτη» και γράφει ότι πολύ κοντά σε πυρηνικό ατύχημα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, οδήγησε η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος κατελήφθη και ελέγχεται από τους Ρώσους. Αλλού αναφέρεται στην έγκριση των νόμων για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχολιάζοντας πως «το κομματικό συμφέρον αναδείχθηκε σε υπέρτατη αξία». Σε άλλο θέμα γράφει ότι διαχειρίσιμες θεωρεί η κυβέρνηση τις συνέπειες από την ουκρανική κρίση.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ξύπνησαν πυρηνικό εφιάλτη» και γράφει ότι το σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία δεν σταμάτησε ούτε στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στην πόλη Ζαπορίζια, με συνέπεια μέρος του οποίου να πάρει φωτιά, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό. Αλλού γράφει ότι μέσα σε μια εβδομάδα 1,21 Ουκρανοί ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και αναζήτησαν σωτηρία σε γειτονικές χώρες, ενώ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι 331 έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 19 παιδιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απαγόρευσει ελλιμενισμό πέντε ρωσικών πολεμικών πλοίων που θα έρχονταν για ανεφοδιασμό στο λιμάνι Λεμεσού.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Πόλεμος’ για τα σιτηρά με εισαγωγείς και κτηνοτρόφους σε απόγνωση», γράφει ότι οι νέες παραγγελίες από Ρουμανία και Βουλγαρία είναι κατά €80 τον τόνο πιο ακριβές ενώ ακριβότερες είναι οι αγορές Γαλλίας – ΗΠΑ. Αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και σημειώνει ότι θα διεξαχθεί τρίτος γύρος συνομιλιών Μόσχας Κιέβου σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απαισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι για τον φετινό τουρισμό και ζητούν μέτρα στήριξης.

«Ο ρωσικός στρατός πολιορκεί πόλεις» είναι ο τίτλος της αγγλόφωνης «Cyprus Μail» η οποία γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, σε μια επίθεση που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με την Ουάσινγκτον να λέει ότι διακινδύνεψε μια καταστροφή, ενώ αργότερα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις ήταν ασφαλείς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου προς την Ουκρανία αναμένεται να αποσταλεί την Τρίτη και είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές προσπάθειες της χώρας. Αλλού αναφέρεται στις τιμές στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

 

Οι αναθεωρητικές πολιτικές θα υπερισχύσουν στις διεθνές σχέσεις: Ο πόλεμος θα μπορούσε να αποτραπεί, αλλά φαίνεται τον ήθελαν οι βασικοί παίκτες!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: